Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sverige tog åtråvärt silver i konditor-EM

Efter fem intensiva tävlingstimmar stod det klart att Sverige hamnade på andraplats i Coupe du Monde de la Pâtisserie (konditor-EM). Det gör att det svenska laget tar sig vidare till VM i konditori 2023 i Lyon. 

Det svenska laget som tog hem silvermedaljen bestod av Kalle Bengtsson, Fredrik Borgskog och Ted Johansson (lagledare och jurymedlem). Tillsammans skapade de välmeriterade konditorerna en glasstårta, en tallriksdessert, en sockerskulptur och en chokladskulptur. Ted Johansson är nöjd med dagen och siktar framåt.

– Vi är väldigt nöjda med prestationen och hur vi jobbade idag, även om vi så klart hade hoppats på ett ännu bättre resultat. Nu ska vi utvärdera poängsättningen och lära oss av den, inför den stora finalen av Coupe du Monde i Lyon i januari nästa år. Självklart kommer vi också att jobba stenhårt framåt med att utveckla vårt koncept, säger Ted Johansson, coach för Svenska Konditorlandslaget i ett pressmeddelande.

Storbritannien vann tävlingen och på tredjeplats kom Danmark.

Se Sveriges tävlingsbidrag nedan.

Glasstårta med blodapelsin

Foto: Allt om Mat

Sveriges frozen fruit-dessert ska på ett abstrakt sätt återspegla lagets sockerskulptur och dess organiska former med vågor och vindar. Glasstårtan har smak av blodapelsin med en kärna insvept i ett täcke av pistagegelato. Till det honungsgelato med syltade blodgrapeskal.

Lollipop

Foto: Allt om Mat

Sveriges frozen finger food är en lollipop on a stick. Även denna har naturnära former och färger och är i form av en näckrosknopp. Dessa är även i sitt naturliga tillstånd ätbara som ”gyllene nudlar”. Smaken på dessa kan vara både pepprig och söt och syrlig. Smakerna i Sveriges lollipop är därför en Asian fusion med shisoört, ingefära, syrligt äpple och saltkola. Yoghurtgelato är knoppens hjärta.

Tallriksdessert med örtchoklad

Foto: Per Erik Berglund / Allt om Mat

Sveriges restaurangdessert består av flera element. Varmt, kallt, bakat, ”crunchy”, syra, sött och salt. Basen för hela kompositionen är en örtchoklad. Desserten är tänkt att vara finalen och höjdpunkten på en gourmetmeny.

Läs också:

Sveriges konditorlandslag siktar mot VM 

Fjärdeplats för Sverige i kock-EM