Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jimmi Eriksson kammade hem en fjärdeplats i kock-EM.Jimmi Eriksson kammade hem en fjärdeplats i kock-EM.Jimmi Eriksson kammade hem en fjärdeplats i kock-EM.
En av de svenska tävlingsrätterna presenteras för juryn.En av de svenska tävlingsrätterna presenteras för juryn.En av de svenska tävlingsrätterna presenteras för juryn.
1 AV 2
Jimmi Eriksson kammade hem en fjärdeplats i kock-EM.
Foto: Pelle T Nilsson / Pelle T Nilsson
2 AV 2
En av de svenska tävlingsrätterna presenteras för juryn.
Foto: Sebastian Pettersson

Sverige missade pallen i kock-EM med några få poäng

Det blev en snöplig fjärdeplats och därmed ingen medalj för Sverige i kock-EM som avgjordes i Budapest under torsdagskvällen.  

I stället var det danskarna som fick jubla högst upp på pallen. 

Däremot lyckades kocken Jimmi Eriksson i samma tävling kvalificera sig till stora och prestigefyllda Bocuse d'Or i Lyon 2023 - det vill säga kock-VM. 

Sverige gick trots allt inte lottlösa från Bocuse d'Or Europe då de bland annat vann ett specialpris för bästa fatpresentation.

 – Just nu känns det lite tungt, säger den svenska kocken efter tävlingen. 

Under två dagar har kocken Jimmi Eriksson slitit hårt med att laga mat i ungerska Budapest där årets Bocuse d'Or Europe avgjordes under torsdagen. Tävlingen som också kan benämnas som kock-EM är också kvalet till världens mest prestigefyllda mattävling Bocuse d'Or, eller kock-VM kort och gott. 

Förutsättningarna var att 10 av de 19 tävlande länderna skulle ta sig vidare till den stora världsfinalen i franska Lyon nästa år. Något som den svenska kocken lyckades med, även om det inte blev någon medalj denna gång. Men det var retligt nära. Det svenska teamet var bara några ynka poäng från pallen, men fick nöja sig med en fjärdeplats. Vann gjorde Danmark.

”Känns lite tungt att missa pallplatsen”

Sverige hyllades ändå med applåder och jubelrop under tävlingarna i Ungern då man fick ett specialpris i form av bästa fatpresentation. Dessutom prisades Thilda Mårtensson, commis (assistent) i det svenska teamet, för bästa insats.

– Dagen har varit fantastisk och vi har presterat perfekt. Roligt var det också. Just nu känns det lite tungt att missa pallplatsen med några små poäng men vi kommer igen i världsfinalen i Lyon, förklarar Jimmi Eriksson för Allt om Mat kort efter tävlingen.

Tommy Myllymäki stolt över lagets prestation

Sverige har bara kammat hem guldet i kock-EM en gång tidigare, det var 2014, och då stod Tommy Myllymäki högst upp på prispallen. Även i stora Bocuse d'Or, VM för kockar, har Sverige bara vunnit en gång. Det var 1997 och då handlade det om Mathias Dahlgren.    

– Jimmi gjorde en fantastisk insats och lyckades återigen knipa en plats för Sverige i den stora finalen i Lyon. Jag är otroligt stolt över teamets prestation och ser fram emot att jobba vidare mot världsfinalen, sa Tommy Myllymäki, lagets president tillika tvåfaldig medaljör i Bocuse d’Or efter prisutdelningen.

Jimmi Eriksson (till höger) och hans team med commis Thilda Mårtensson och coah Martin Brag.Jimmi Eriksson (till höger) och hans team med commis Thilda Mårtensson och coah Martin Brag.Jimmi Eriksson (till höger) och hans team med commis Thilda Mårtensson och coah Martin Brag.
Jimmi Eriksson (till höger) och hans team med commis Thilda Mårtensson och coah Martin Brag.

Vann ”Årets kock” 2016

Till tävlingen i Ungern tog sig Jimmi Eriksson efter en tuff SM-final. Men detta är inte första gången som Jimmi sätter sina kunskaper på prov och ställer upp i matrelaterade tävlingar. 2016 blev han vinnare i tävlingen ”Årets kock”, och han har dessutom tagit guld i Nordiska Mästerskapen och Global Chef Challenge. Han har i flera år varit lagkapten för svenska kocklandslaget – och driver i dag eget företag där han bland annat gör konsultuppdrag för restauranger. 

Svenska tävlingsrätterna under Bocuse d'Or Europe 2022

För tallrikspresentationen med huvudråvara potatis tillagade Jimmi Erikson en kroppkaka fylld med ramslök och purjolök serverad med potatisaioli, vit sparris, dragon och ramslökskapris. Till det serverades en vinägrett med grön tomat och sås smaksatt med champagne och brynt smör. För fatpresentationen tillagades huvudråvaran rådjurssadel och stek med murkla och salvia tillsammans med lättrökt anklever och tillhörande vinäger-jus smaksatt med stjärnanis och granolja. Som garnityr serverades champinjon med karamelliserad lök och miso samt inlagd kålrabbi med granskott och iscider. I tävlingsuppgiften fanns även råvarorna keso och gräddfil som Jimmi Eriksson tillagade med vit sparris, ärtor och pepparrot. 

Läs också: Jimmi Eriksson tävlar för Sverige i kock-EM: ”Lever min dröm”