Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tove Oskarsson Henckel

Sebastian Gibrand blir utan pallplats i kock-VM i Lyon: ”Lite besviken”

Efter två tuffa finaldygn står det nu klart att Sverige hamnar på femte plats i Bocuse d’Or-finalen – världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Sveriges representant Sebastian Gibrand kom tvåa i tävlingen 2019, och hade inför årets final siktet inställt på guld. 

– Lite besviken är man ju, samtidigt kan man inte gräva ner sig för mycket, säger Sebastian Gibrand till Allt om Mat efter prisceremonin. 

Efter en rafflande tävlingshelg i franska matmeckat Lyon är finalen av Bocuse d'Or – VM för kockar – nu över. I två dygn har finalen, som flyttats fram på grund av coronapandemin, pågått, och totalt var det 21 länder som slogs om den ärofyllda förstaplatsen. 

Efter juryns provsmakning och bedömning stod det klart att det blir Frankrike med kocken Davy Tissot i spetsen som tar hem guldet i tävlingen som brukar kallas världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Silvret går till Danmark med kocken Ronni Vexøe Mortensen, och bronset plockas hem av Norge och kocken Christian Andre Pettersen. Sverige hamnade på en femteplats, och när Allt om Mat pratar med Sveriges representant Sebastian Gibrand är han nöjd över sin insats – men känner samtidigt en liten besvikelse över placeringen. 

– Vi åkte ju ner för att vinna, men jag har också sagt det att vinner vi inte så spelar det inte så stor roll vilken plats vi kommer på. Men det är klart, lite besviken är man ju, men samtidigt kan man inte gräva ner sig för mycket, säger Sebastian Gibrand till Allt om Mat efter prisutdelningen. 

Gick för guldet

Ända sedan Gibrand tog hem silvret i Bocuse d’Or-finalen 2019 har han haft ett enda mål i sikte: att bli världsmästare. Att en svensk vunnit har bara hänt en gång tidigare – år 1997 när Mathias Dahlgren plockade hem guldet. 

När Allt om Mat pratade med Gibrand tidigare i veckan rådde det ingen tvekan om att det var guldmedaljen som var målet, samtidigt som han tryckte på att det är svårt att förutspå utgången i en tävling som är så pass jämn. Efter finalen är Gibrand nöjd över sitt och sitt lags insats – och stolt över rätterna som presenterades för juryn. 

– Jag är nöjd med min prestation och har gjort allt jag kunnat, jag vet att vi har levererat. Men det är som med alla tävlingar, det är svårt att få allt att klaffa till hundra procent, säger Gibrand. 

Momenten gick enligt plan

I finalen fick respektive team i uppgift att laga en trerätters take-away-meny med tomat och räka som huvudingredienser – samt en fatpresentation med fjäderbladbog på nötkött. Tävlingsmomenten presenterades för finalisterna redan i våras, och efter månader av träning och minutiös planering presenterade Sebastian Gibrand och hans team klockan 14.09 på söndagen den sista svenska tävlingsrätten för juryn. Enligt laget gick tävlingsmomenten som tänkt – och rätterna kunde serveras enligt plan efter fem timmar och 30 minuter av tillagning. 

- Så här direkt efter servering känns det otroligt bra. Råvarorna med en trerätters take-away baserad på tomat är något helt nytt, men samtidigt har vi serverat kanske den mest intressanta smakbilden någonsin, sa Jonas Dahlbom, coach för Sveriges team, efter söndagens tävling. 

Här är Sveriges finalrätter

Take-away-menyn:

Förrätt: Tomat-kupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice. 

Varmrätt: Svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja. 

Dessert: Sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse.

Take-away-lådan är framställd av möbelföretaget Swedese i design av Jens Fager.

Fatprestentationen:

Bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan. 

Bidraget presenterades på ett fat i design av Jens Fager.

Sveriges fatuppläggning från helgens final av Bocuse d'Or 2021.Sveriges fatuppläggning från helgens final av Bocuse d'Or 2021.Sveriges fatuppläggning från helgens final av Bocuse d'Or 2021.
Sveriges representant Sebastian Gibrand (till höger) med sin commis Jakob Persson (till vänster).Sveriges representant Sebastian Gibrand (till höger) med sin commis Jakob Persson (till vänster).Sveriges representant Sebastian Gibrand (till höger) med sin commis Jakob Persson (till vänster).
1 AV 2
Sveriges fatuppläggning från helgens final av Bocuse d'Or 2021.
Foto: Tove Oskarsson Henckel
2 AV 2
Sveriges representant Sebastian Gibrand (till höger) med sin commis Jakob Persson (till vänster).
Foto: Tove Oskarsson Henckel

Det här är Bocuse d'Or

Bocuse d’Or, kock-VM, eller ”världens mest prestigefyllda tävling” som det också kallas, är ett världsmästerskap i matlagning. Den startades 1987 av den franske stjärnkocken Paul Bocuse, och finalen hålls årligen i franska staden Lyon. Världsmästerskapet genomförs vartannat år, och fram till årets tävling har Sverige tagit medalj sju gånger, varav en gång guld – år 1997 när Mathias Dahlgren tog hem hela tävlingen. 

Läs mer: Gibrand går för vinst i Bocuse d'Or 2021