Svenska råvaror att njuta av i juni
Sommaren är äntligen här och Sverige bjuder på fantastiska råvaror, lök, grönsaker och bär. Här är fem favoriter att njuta av i juni.
Färsk vitlök



I början på juni kommer den första svenskodlade vitlöken. Visste du att det superlätt att odla vitlök hemma? Ta bara en vanlig vitlöksklyfta som du köpt på mataffären och plantera den i en kruka.
Löken håller sig länge, månadsvis i kylskåp och veckovis i rumstemperatur. Man kan även använda vitlöksbladen, klipp eller hacka dem och använd som smaksättare eller dekoration.
Recept: Vitlöksstekta king prawns
Salladslök



Svenskodlad salladslök finns i butikerna under sommarmånaderna. Den är supergod i asiatiska rätter, sväng ihop en sashimi eller misosoppa med salladslök i.
Recept: Linssallad med salladslök
Jordgubbar



Jordgubbar är ju en av de bästa sakerna med sommaren. De svenska jordgubbarna börjar dyka upp i butikerna i juni. Ät dem med socker i en skål med mjölk eller till glass. Det går också alldeles utmärkt att använda jordgubbar i matiga sallader.
Recept: Vit chokladmoussetårta med jordgubbar
Blomkål
Blomkål kan man äta rå eller kokt. Den passar utmärkt att servera med en klick smör och knaperstekt bacon. Den fungerar också bra som tillbehör till kött eller kycklingrätter eller varför inte slänga ihop en gratäng eller soppa med blomkål?
Blomkålen har rikligt med C-vitamin i sig, på 100 gram blomkål får man i sig nästan hela dagsbehovet av C-vitamin.
Recept: Blomkålssoppa med kokosmjölk
Körsbär



De svenska sötkörsbären har säsong från juni till augusti. Bären klarar sig i kylskåp upp till två veckor. Gör saft, sylt och gelé av dina körsbär. Dem är också fullproppade med vitaminer och antioxidanter, körsbär är bland annat rika på B-vitamin som förbättrar ämnesomsättningen.
Recept: Körsbärssylt med konjak och vanilj
Läs också: 12 härliga recept till studentbuffén
Källor: Hälsoliv, Mitt kök, Spisa, Säsongsmat