Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svenska köttjätten satsar på vegetariskt

Köttjätten Scan har under många år varit en av de allra största förespråkarna för kött.

Men nu hakar företaget på den gröna trenden och lanserar sina första vegetariska produkter.

– Jag tycker det finns en naturlig brygga mellan det vi gjort hittills och det här, säger Mathias Emilson.

Intresset för vegetarisk mat har varit stort under flera år, och de växtbaserade alternativen har fått allt större plats i matbutikerna. Quorn, Hälsans kök och Anamma är några av de varumärken som sedan länge satsat på vegetariska substitut till kött. Nu hakar Sveriges största kött- och charkproducent Scan också på den gröna trenden och lanserar sina första vegetariska produkter som är baserade på bland annat åkerböna och gråärt.

– Viljan att äta mer varierat och mångsidigt växer så det knakar och är här för att stanna. Det känns som att det ligger i tiden. Vi har jobbat fram produkter som alla kan relatera till, som alternativ till köttbullar och falukorv till exempel, säger Mathias Emilson, head chef på Scan, till Allt om Mat.

Köttproducenten Scan lanserar vegetariska produkter, bland annat korv. Här är även andra växtbaserade produkter på marknaden.

Tycker inte det finns en motsägelse

Som etablerad chark- och köttproducent och en av Sveriges mest välkända köttförespråkare, är det helt naturligt många som nog funderar på om det inte finns en motsägelse i att ett just Scan satsar på vegetarisk mat. Men Mathias ser det mer som ett komplement. 

– Jag tycker det är tvärtom, det känns naturligt att haka på och hjälpa till att nyttja gården till många olika saker. Odlarkulturen är enormt viktig i Sverige och vi kan hjälpa till att förädla den. Vi ger dem som vill äta mer grönt en möjlighet att kunna göra det och handla från den svenska gården även på den gröna sidan. Jag tycker det finns en naturlig brygga mellan det vi gjort hittills och det här.

Långt senare än konkurrenterna

Från att ha varit ett ganska smalt område finns det i dag många varumärken som endast producerar vegetariska och veganska produkter. För den som äter växtbaserat är det enklare än någonsin att köpa och laga den typen av mat. Scan är så att säga sena på bollen, men förklarar det med att det har tagit tid att få fram rätt alternativ.

– Det finns inte så mycket svenska råvaror i den här typen av produkter och vi har velat hitta de bästa råvarorna. Det har fått ta sin tid att göra något som vi verkligen står bakom och tycker är bra, säger Mathias Emilson. 

Mathias Emilson på Scan. Foto: Magnus Skoglöf