Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Läcker kaka som blir succé till jul och advent
2 AV 2
Foto: Olle Sporrong, Shutterstock & Albin Ljungdahl

Svenska kändisarna vi helst vill äta julbord med

En militär, en idrottsstjärna och en komiker.

Och en tv-profil som kniper guldmedaljen även i år.

Här är topp-10-listan på kändisarna svenska folket vill se kring julbordet 2022.

Vem skulle du helst bjuda in till julbordet? Släkten, vänner eller kanske en svensk kändis? Enligt en ny undersökning där 1115 personer tillfrågats om just detta har en lista med 10 kända svenskar tagit plats. Högsta placeringen går även i år till tv-kocken Tareq Taylor som återigen är favoriten som julbordsgäst i de svenska hemmen.

Löfven och Zlatan petade från listan

Det är också bara Tareq Taylor som lyckats hålla sig kvar på listan från förra året. Alla andra, inklusive före detta statsminister Stefan Löfven, fotbollsstjärnan Zlatan och professorn och läkaren Agnes Wold har fått ge plats åt andra kända namn i undersökningen 2022.

Militär strategi, genetik, skridskor och humor kring julbordet

På andra plats ser vi nykomlingen Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi och överstelöjtnant som frekventerat tv-soffor och radioprogram det senaste året i rollen som expert i samband med kriget i Ukraina.

Men alla vill inte ha en militär i sällskap till julbordet - tätt efter Paasikivi kvalar nämligen komikern Per Andersson in på bronsplatsen. Skridskoåkaren Nils van der Poel blir utan medalj i den här undersökningen men hamnar på en fjärdeplats.

Genetik har de senaste åren fått allt större utrymme i allmänhetens intresse och det kanske därför är självklart att vi önskar bjuda in genetikforskaren Svante Pääbo till sill och köttbullar. 3 procent av de tillfrågade valde just Pääbo som julbordsgäst och han delar den placeringen med sångerskan och skådespelaren Pernilla Wahlgren, avgående riksbankschefen Stefan Ingves, programledare Farah Abadi, youtubern och journalisten Mauri Hermundsson och författaren Alex Schulman.

Liksom förra året är majoriteten av namnen på listan män, endast två av tio på listan är kvinnor, vilket var fallet även 2021.

Hela listan över vilken svensk kändis vi helst bjuder in till julbordet

1. Tareq Taylor 12 %

2. Joakim Paasikivi 7 %

3. Per Andersson 6 %

4. Nils van der Poel 4 %

5. Svante Pääbo 3 %

6. Pernilla Wahlgren 3 %

7. Stefan Ingves 3 %

8. Farah Abadi 3 %

9. Mauri Hermundsson 3 %

10. Alex Schulman 3 %

För andra året i rad toppar alltså tv-kocken och krögaren Tareq Taylor listan över svenskarnas favoritkändis att bjuda in till julbordet. Hur det går nästa år återstår att se.

Undersökningen

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1115 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”.

Här hittar du topplistan från förra årets undersökning: