Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svensk design sätter formen på bröllopet

Till minnet av det kungliga bröllopet i sommar ska du inte behöva köpa hem en taskig souvenir. Nej, hovet har lagt ut på några av Sveriges främsta hantverksföretag att göra en serie minnesprodukter.

Snart finns "Den officiella bröllopsserien" till försäljning. Det är alltså ett dussintal svenska företag, utvalda av hovet, som får vara med och göra produkter inför det stundande bröllopet.

 - Vi tror att den här serien kommer ut i början av maj i butik, säger Kristina Natt och Dag, brand manager på Rörstrand, som är ett av de företag som gjort produkter.

Ansökte om att få tillverka

Ganska snart efter förlovningen skickade ett antal företag in ansökningar om att få göra officiella minnesprodukter.

 - Vi skickade in en ansökan redan i vår och fick besked i mitten på oktober att vi fick vara med och göra produkter, säger Christina Strandberg, vd på Gustavsberg, som bland annat har gjort den officiella minnestallriken till bröllopet. De gjorde även tallriken till kung Carl XVI och drottning Silvias bröllop 1976.

 - Det är samma modell som då, så det är lite kul, säger Christina Strandberg.

"Det är en ära"

De som gjort coasters, brickor och grytunderlägg är ett företag som heter Opto design, även det svenskt.

 - Jag tycker det är en ära att få göra de här minnesprodukterna. Det är nästan så jag blev lite rörd när vi fick redan på att vi fick uppdraget, säger Helena Medin, delägare på Opto.

Kronprinsessan har varit med

Kronprinsessan har genom hela arbetet gett sina åsikter och varit med och godkänt varenda produkt. Mönstret som går igenom hela serien bygger på en tapet från Drottningholm.

 - Det är stilrent och alla produkter håller hög kvalitet, fortsätter Helena.

 Ett annat företag som varit med är Skultuna, som står för smycken, kapsylöppnare och annat.

 - Tanken var att få fram ett fint minneskit som alla skulle bygga på den här fyrklövern, berättar Viktor Blomqvist, vd på Skultuna.

 - Gemene man ska kunna ta del av firandet och köpa för att ha hemma, berättar Viktor.