Sväng ihop en snabb lasagne
Med smarta genvägar kan du fixa lasagnen i bara sex steg.
Med frysta grönsaker och tomater på burk är det enkelt att laga en läcker och slank lasagne.
1. GÖR SÅSEN. Gör grönsakssåsen.Häll krossade tomater i en kastrull tillsammans med de frysta grönsakerna, vitlöksklyftor, timjan och olivolja. Koka ihop cirka 10 minuter, tills grönsakerna har lagom tuggmotstånd kvar. Smaka av med salt och peppar.
2. STEK LÖKEN. Skala och skiva löken tunt. Mjukstek löken utan att den tar färg i lite olivolja i en stekpanna. Rör ner den tinade spenaten och smaka av med salt och peppar
3. MIXA OSTEN. Mixa keso, fetaost och crème fraiche till en ganska tjock kräm.
4. LÄGG I LAGER Varva grönsakssås, lasagneplattor, spenat och ostkräm i en smord ugnsfast form eller fyra portionsformar.
5. OSTEN SIST. Avsluta med ett lager ostkräm och baka i ugn, 175 grader, cirka 20 minuter. Verkar ytan bli bränd, så ta ut formen/formarna och täck med folie.
6.TOPPA MED TOMATER.
Blanda körsbärstomater, basilikablad med lite olivolja. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Fördela tomaterna på toppen av lasagnen.
Ingredienser
LASAGNE MED SPENAT, TOMAT & FETAOST
4 portioner
10 minuter + 20 min i ugn
2 förpackningar färsk lasagne
Lager 1:
1 påse (500 g) fryst grönsaksblandning
(t. ex broccoli/ gul morot)
2 vitlöksklyftor, skivade
2 burkar krossade tomater
1/2 msk olivolja
1/2 tsk timjan
salt och peppar
Lager 2:
500 g fryst spenat
1 gul lök
1/2 msk olivolja
salt och peppar
Oströra:
500 g keso
70 g fetaost
2-3 msk crème fraiche
Topping:
Halverade körsbärstomater, färsk basilika och olivolja.
o Ett rött italienskt vin med körsbärston smakar gott till lasagnen. Ekologiska Farnese Sangiovese 2009 (2344) Terri di Chieti, 59 kronor är ett prisvärt val.