Svampguiden – allt du behöver veta innan du ger dig ut i svampskogen!
Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin älskar att både plocka och äta svamp. Här är svampguiden med hennes bästa tips inför svampplockningen! Här får du också lära dig hur du bäst tar hand om din svamp genom förvällning.
Rätt rustad för svampplockning
• Gummistövlar.
• Svampkorg: Ju större desto bättre; då kan du gruppera svamparna redan i skogen. Undvik plastpåse!
• Renskniv med borste (för att skära bort angripna delar direkt och borsta bort skräp).
• En bra svampbok.
3 nybörjarfavoriter i svampskogen!
Gula kantareller. Älskad svamp som alla kan hitta om man har tur. Godast att smörsteka och äta direkt när man kommit hem. Har du svårt att hitta kantarell? Läs då vår guide om var kantarellerna växer.
Blodriska. Lätt att känna igen, växer ofta under granar. God att blanda med andra svampar och steka. Perfekt i vegetarisk lasagne.
Stolt fjällskivling. Eftertraktad matsvamp, ser ut som en sagobokssvamp. Lätt att känna igen på sin hatt och sin gråbruna färg.



Skynda, skynda …
Ta alltid hand om svampen direkt när du kommit hem. Grovrensa först i skogen för att få bort sniglar och smådjur, finrensa hemma.
Vitaminer & mineraler i svamp
Svamp har hög vattenhalt, och näringsvärdet är ungefär som hos andra grönsaker. Svamp innehåller även en del kalium, selen, zink och B-vitaminet niacin. Kantarellen är lite speciell, eftersom den även är rik på naturligt D-vitamin.
3 sätt att ta hand om svamp
• Stek svampen direkt.
• Torka den: Rensa och lägg glest på tidningspapper i rumstemperatur. (Stora svampar skärs i skivor först.)
• Förväll och frys in: Rensa och skär svampen i bitar.
Koka utan vatten; svampen släpper vätska. Låt kallna.
Hela artikeln om hur du tar hand om och förväller svamp hittar du här!