Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Oemotståndlig långpannekaka med kanelbullesmak
2 AV 2
Foto: Erik Olsson/Shutterstock

Så vet du att du har för lite kanel i bullarna

Bagaren och ”Hela Sverige bakar”-domaren Johan Sörberg ger här sina bästa tips på hur du bakar saftiga och goda kanelbullar. Bland annat avslöjar han hur du vet om dina kanelbullar innehåller för lite kanel och förklarar varför du inte behöver pensla med ägg.

Kanelbullen är ett av våra mest älskade bakverk och ett självklart inslag i den svenska fikakulturen. Sedan 1999 firar vi kanelbullens dag, en temadag som Hembakningsrådet tog initiativ till inför 40-årsdagen. Att baka bullar behöver inte vara svårt, men för att få riktigt saftiga och smakrika bullar är det vissa saker som kan vara bra att veta. Grundläggande att tänka på är att inte värma upp degvätskan, väga ingredienserna i stället för att mäta och baka med riktigt smör.

Johan Sörbergs bästa tips

Gör mycket fyllning

Kanelbullar ska ha en tydlig smak av kanel och innehålla mycket smör för att ge saftiga och goda bullar.

– Om fyllningen flyter ut så har man haft för lite kanel. Jämfört med kardemumma så binder kanel vätska så det är bra att gå efter att fyllningen ska stanna kvar i bullarna. Jag använder alltid råsocker i fyllningen, det ger en lite karamelliserad ton som är trevlig.

Kall deg är enklare att hantera

För att degen ska bli elastisk och enkel att hantera är det praktiskt att låta degen kalljäsa i kylskåp i första jäsningen, men den ska dock inte jäsa för mycket.

– Det är en gammal halvsanning att degen ska jäsa efter knådning. Man säger att jästen ligger i dvala under fem grader men den jäser ändå, det primära är inte själva jäsningen utan att degen ska bli kall. Är den kall blir den lättare att hantera. Jag brukar platta ut degen och sedan får den stå i kylen i minst 3–4 timmar. Sedan formar jag bullarna. Egentligen vill jag att degen ska jäsa så lite som möjligt i första jäsningen, den stora jäsningen ska ske innan ugnen när bullarna är formade.

Låt bullarna jäsa i ugnen

När bullarna är formade har Johan ett bra tips på hur man bäst jäser dem, nämligen i en avstängd ugn som liknar ett jässkåp i bageriet.

– Sätt in bullarna och en skål med vatten längst ner i ugnen. Stäng luckan så får du lite värme och fuktighet vilket ger kondens på ugnsluckan. Det betyder att det är över 75 procent luftfuktighet. Sedan kan man byta vatten om man behöver det. Jäs bullarna till nästan dubbel storlek och låt dem stå på bänken tills ugnen är varm. 

Pensla med sockerlag

Det vanligaste är att pensla bullarna med ägg innan gräddning men Johan förespråkar att pensla dem med sockerlag i stället.

– Egentligen behövs inte ägget, det är mest som ett lim för pärlsocker eller råsocker om man har de på sina bullar. Det ger lite färg men jag förespråkar definitivt sockerlag efter gräddning i stället, det ger glansiga bullar.

Vanligaste misstagen

Att baka bullar behöver inte vara så komplicerat men det finns vissa misstag som Johan tror att många gör och därmed fallgropar att undvika.

– Det är vanligt att man inte är så noga med att väga ingredienserna utan kör på fri hand. Oftast gör det att man tillsätter för mycket mjöl så bullarna blir torra. Det är också vanligt att man stressar och gör degen för snabbt. Då är man klar på under två timmar men det baket får gärna ta längre tid. Ett misstag är också att man har för lite fyllning i bullarna vilket också gör dem torra, det ska vara mycket fyllning och mycket smör. 

Johan Sörberg

Ålder: 54 år.

Gör: Driver bageriet Svart/Verkstan, och är jurymedlem i ”Hela Sverige bakar”.

Familj: Min fantastiska son Hampus, bästa särbon Eva med dottern Karla.

Samt åtta hundar (just nu).

Bor: På en gård utanför Eskilstuna som heter Trantorp.

Bakar helst: Skruvade bullar och fullkornsbröd.

Läs också: 

Lyckas med sockerkakan