Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: istock

Kläder på studentflak - oroar mig för att förstöra kläderna...

Studentflaken brukar vara väldigt vilda - jag vill så klart åka med men inte få öl över mig. Har du några tips hur jag ska göra? Etikettdoktorn guidar till studentfirandet.

Jag tar studenten i juni och oroar mig lite för flaket. Har lagt ut en del pengar på min studentkostym och vill helst inte bli dränkt i öl eller ännu värre få finfläckar som inte går att tvätta bort. Flaken brukar vara väldigt vilda - jag vill så klart åka med men inte få öl över mig. Har du några tips hur jag ska göra? Kan man be alla (ca 20 pers) att skona mig från champagnebad?

Etikettdoktorn svarar:

Det är nog bara att konstatera att det blir svårt. Dina kompisar är upprymda och glada (av flera skäl) och det kan te sig som en omöjlig uppgift att be dem om något sådant. Givetvis om det blir så att någon sätter igång kan du vänligt men bestämt be att han eller hon att låter bli. Men det enda säkra är nog att antingen att ta en annan kostym, eller hoppas på att allt går bra (räkna med kemtvätt).

Sedan kan man alltid diskutera varför man ska skvätta öl eller champagne på andra, eller varför en sådan önskan inte respekteras. Den med minsta etikett avstår detta när man säger till. /Mats Danielsson, Etikettdoktorn