Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Test av nötkrämTest av nötkrämTest av nötkräm
Test av nötkräm Foto: Adobe Stock

Stort test av nötkräm – här är den allra godaste

Allt om mat testar nötkräm. Sött och gott eller bara kladdigt? Nötkräm lämnar ingen oberörd.Vi testade tio sorter, vinnaren är italiensk och innehåller mer nötter än de övriga, men tvåan, som är billigare, är ett gott alternativ.

Betygsskala: 5 = Utmärkt 4 = Mycket bra 3 = Bra 2= Godkänd 1 = Dålig X = Usel

Test/Nötkräm

Evanoff Group, Paolos Hasselnötskräm, 350 g

Andel hasselnötter: 18 %. Fetthalt: 29 %. Kcal/100 g: 524. Cirkapris/förp: 32 kr. Pris/hg: 9 kr. Certifiering:Olja: Solrosolja och kakaosmör.

Omdöme: Fin ljusbrun färg. Fast och fin konsistens. Tydlig smak av rostade nötter, mycket god!

Betyg: 5

Lidl, Choco Nussa, 400 g

Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 33,6 %. Kcal/100 g: 550. Cirkapris/förp: 20 kr. Pris/hg: 5 kr. Certifiering: UTZ-certified. Olja: Rapsolja, palmolja, solrosolja.

Omdöme: Något lös konsistens. Smaken är god, lagom söt och med tydlig nötsmak. Fin, mellanbrun färg.

Betyg: 4

Coop, Nötkräm med hasselnötter, 350 g

 Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 36 %. Kcal/100 g: 567. Cirkapris/förp: 24 kr. Pris/hg: 7 kr.Certifiering: UTZ-certified. Olja: Rapsolja och hållbart tillverkad palmolja.

Omdöme: Doftar choklad och nötter. Smaken är söt men nötig och god. Mjuk och fin, lite sträv konsistens.

Betyg: 4

Midsona Sverige, Kung Markatta, 200 g

Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 35 %. Kcal/100 g: 550. Cirkapris/förp: 40 kr. Pris/hg: 20 kr. Certifiering: Fairtrade, EU-ekologisk. Olja: Solrosolja.

Omdöme: Ljusbrun nötkräm med fin hasselnötssmak. Doftar choklad mer än nötter. Mjuk konsistens.

Betyg: 3

Axfood, Creamy Hazelnut spread, 400 g

Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 36 %. Kcal/100 g: 559. Cirkapris/förp: 22 kr. Pris/hg: 5,50 kr. Certifiering: UTZ-certified. Olja: Rapsolja och certifierad palmolja.

Omdöme: Svag doft av choklad och nötter. För söt smak, svag nötsmak. Lagom fast och krämig konsistens.

Betyg: 3

Ferrero, Nutella, 350 g

Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 30,9 %. Kcal/100 g: 539. Cirkapris/förp: 30 kr. Pris/hg: 9 kr. Certifiering: Hållbarhetscertifierad palmolja. Olja: Palmolja.

Omdöme: Lagom mjuk och bredbar konsistens. Doftar och smakar hasselnöt och en aning vanilj men det finns också en besk smakton.

Betyg: 3

Ica, Hasselnötskräm, 350 g

Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 37 %. Kcal/100 g: 550. Cirkapris/förp: 25 kr. Pris/hg: 7 kr. Certifiering:Olja: Rapsolja och certifierad hållbar palmolja.

Omdöme: Fin färg och lagom fast konsistens. Doftar gott av choklad, smaken är söt med svag nötsmak.

Betyg: 3

Ica, I love eco, Ekologisk hasselnötskräm, 350 g

Andel hasselnötter: 13 %. Fetthalt: 37 %. Kcal/100 g: 550. Cirkapris/förp: 34 kr. Pris/hg: 10 kr. Certifiering: Fairtrade, EUekologisk. Olja: Solrosolja och certifierad hållbar palmolja.

Omdöme: Doftar nötchoklad. Smakar sött, en svag smak av nötter. Mjuk och fin konsistens.

Betyg: 3

Renée Voltaire, Heavenly Spread, 220 g

Andel hasselnötter: 16 %. Fetthalt: 32 %. Kcal/100 g: 530 g. Cirkapris/förp: 69 kr. Pris/hg: 31 kr. Certifiering: EU-ekologisk. Olja: Solrosolja.

Omdöme: Fin mörkbrun färg. God nötsmak, bra beska från mörk choklad ger en mer vuxen smak. Lös konsistens.

HealthyCo, Proteinella Hazelnut Spread, 200 g

Andel hasselnötter: 10 %. Fetthalt: 36,1 %. Kcal/100 g: 503. Cirkapris/förp: 27 kr. Pris/hg: 13,50 kr. Certifiering:Olja: Solrosolja.

Omdöme: Blank och brun nötkräm. Saknar doft. Har svag nötsmak med artificiell bismak, påminner om margarin.

Betyg: 1

Testpanelens utlåtande

Testpanelen, som består av redaktionen på Allt om Mat, samlas kring tio burkar med nötkräm. Alla utom en av de söta och chokladdoftande krämerna får godkänt betyg. Provsmakarna anser att en bra nötkräm ska fungera som smörgåspålägg samt till bakning och desserter. Flera tycker att nötkräm enbart är att betrakta som godis och berättar om hur innehållet i en nyköpt burk snabbt försvinner hemma i kylen utan att någon egentligen såg hur det gick till. Önskemålen på en bra nötkräm är att konsistensen ska vara mjuk och bredbar, den ska smaka hasselnötter och vara lagom söt. Om det är palmolja i nötkrämen ska den vara certifierad, men helst ska det vara någon annan vegetabilisk olja, tycker flera av provsmakarna.

SÅ HÄR TESTADE VI Vi köpte nötkrämer från olika livsmedelsbutiker i Stockholmsområdet. Utseende, doft, konsistens och smak bedömdes av Allt Om Mat:s redaktion. Vi testade inte de olika nötkrämerna i bakning. Provsmakningen var blind.

 PAOLO ROBERTOS NÖTKRÄM får högst betyg av panelen, den är härligt krämig, lagom söt och har en fin smak av hasselnötter. På sista plats med betyget ett, det vill säga inte godkänd, kommer den proteinberikade Proteinella Hazelnut spread som är sötad med maltitol som är en sockeralkohol. Smaken är intensivt söt och provsmakarna hittar bismaker som upplevs som syntetiska.

PRISSKILLNADERNA ÄR STORA. Choco Nussa, som vi har köpt på Lidl, är testets billigaste, den kostar fem kronor per hekto. Provsmakarna tycker att den motsvarar deras förväntningar på en bra nötkräm, och ger den en fyra i betyg. Drygt 600 procent dyrare, 31 kr/hg, är Heavenly Spread från Renée Voltaire. Den får en trea i betyg för smak, doft och konsistens men är ett bra val om man vill välja ekologiskt och veganskt samt undvika palmolja eftersom det är solrosolja i istället. Det är också en nötkräm med mer ”vuxen” smak, tyckte flera av testarna. De nötkrämer som är tillverkade med palmolja upplyser på förpackningarna om att oljan är certifierad utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Det innebär att oljepalmerna är odlade på ett ansvarsfullt sätt och att odlingarna inte har orsakat hänsynslös skövling av regnskog. Palmolja certifierad av RSPO betyder att oljan inte bidrar till avskogning, expansion på torvmarker, exploatering av arbetskraft samt användning av eld för röjning. Nötkrämerna innehåller även choklad eller kakao och därför är det värt att leta efter andra märkningar som kontrollerar hållbar produktion av den råvaran. UTZ-certified och Fairtrade är två sådana märkningar som finns på några av krämerna som vi testar.

BREDBAR SUCCÉ Den marknadsledande nötkrämen Nutella uppfanns på 1940 talet av italienska konditorn Pietro Ferrero. Kakao var en dyr råvara efter kriget och därför drygade Pietro ut chokladen med billiga hasselnötter som det fanns gott om i Piemonte där han bodde. Den första nötchokladen skar man i skivor och la på brödet. I början av 1950-talet lanserade Ferrero sin succé: nötchokladkräm

DET ÄR OLIKA mycket hasselnötter i krämerna. Högst andel nötter, 18 procent, är det i testvinnaren från Paolo Roberto. De övriga har cirka 13 procent. Efter provsmakningen diskuterar provsmakarna nötkrämens berättigande som smörgåspålägg, den bryter ju totalt med det sunda, svenska frukostidealet. Någon säger att det är självklart till helgfrukosten men för sött i vardagslag. Nötkräm består av cirka en tredjedel fett och drygt hälften socker. En matsked nötkräm på smörgåsen ger cirka 5 gram fett, 8 gram socker och 80 kcal.