Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: ©Karrrtinki - stock.adobe.com

Stormkök – guide till olika sorter och tips på mat och recept att laga på utflykten

Med ett bra stormkök är det enkelt att laga mat utomhus. Allt om Mat tipsar om olika typer av stormkök och mat du kan ta med på utflykt och vandring. Mat du lagar ute i det fria smakar ofta extra gott.

Gemensamt för stormkök är att de ska vara lätta att bära med sig på en utflykt, kort eller lång, och att lågan, som ofta skyddas med vindskydd, klarar kraftiga vindar så att man kan laga mat i alla väder.

Stormkök i olika storlek och prisklass

Det finns stormkök i en mängd olika storlekar - för en ensamvandrare till en stor familj. När du väljer stormkök fundera då först på när du ska använda det och vilken variant du känner dig mest bekväm med. Är det ett stormkök till fjällvandring eller kortare dagsturer? Vill du ha ett spritkök eller ett med gasbrännare, eller kanske både och? Tänk på att läsa specifikationen noggrant - bränsle följer till exempel sällan med.

Foto: Trangia/Outdoorexperten

Trangia Stormkök 27-5 UL i aluminium. Ett mindre kök för 1-2 personer. Bränsle: Sprit. Vikt 745 g. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Trangia Stormkök 25-4 UL i aluminium. Ett kök för 3-4 personer. Bränsle: Gas. Vikt 1160 g. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

Priset på stormkök sträcker sig från cirka 500 kronor och uppåt. De flesta kök väger numer relativt lite. Ska du på en lång vandring är ett riktigt lättviktskök som tar liten plats i packningen att rekommendera. Köken skiljer sig också vad gäller effekt, t ex hur snabbt det går att koka upp en liter vatten, och utrustning. Följer kokkärl med, vilka behöver du på utflykten?

Foto: Primus/MSR/Outdoorexperten

Primus Express Stove Set, stormkök. Bränsle: gas. Vikt 449 g. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

MSR Reactor, stormkök med gasbrännare. Bränsle: gas. Vikt 500 g. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Foto: MSR/Outdoorexperten

MSR Whisperlite universal. Ett hybridkök som går att använda med både gas och flytande bränsle. Vikt 350 g. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

Vedeldat stormkök

Foto: Hällmark

Vill du laga mat säkert över öppen eld? Då finns vedeldade stormkök att ta med på utflykten. Det här väger lite mer än ett traditionellt stormkök men är enkelt att använda och ger både värme och matlagningsmöjligheter.

Vedeldat kök, 1,1 kilo, från Hällmark.

Tips på mat att laga på ett stormkök

Det finns en mängd färdig torrmat att köpa som enkelt tillagas genom att tillsätta vatten. Men det går också att laga "vanlig" mat på ditt stormkök. Det krävs då lite förberedelser hemma – gör en meny med frukost, lunch och middag. Packa t ex frukostgröten (havregryn och frön), couscous, ris och pasta (med kortare koktid) i portionsförpackningar i olika påsar, ta bort skrymmande emballage, häll över salt i en mindre burk. Gör pannkakssmet och häll upp i flaska.

På en dagstur kan du laga nästan vad som helst på ett stormkök – från omelett och vinkokta musslor till oxfilé och smörstekt laxfilé. I princip kan allt som inte kräver en ugn tillagas på ett stormkök, våga testa dig fram.

Färskvaror väger ofta mer än torrvaror, men det kan vara värt att ta med och njuta av i början av en vandring. Och glöm inte energigivande mellanmål – nötter, russin och en bit choklad.

Det här behöver du på vandring och utflykt

Foto: Light my fire

Glöm inte att ta med något att tända stormköket med. Tändstickor fungerar bra men ett tändstål är tåligt i alla väder och räcker länge.

Tändstål "Swedish FireSteel BIO army 2in1" från Light My Fire. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Med på vandring behöver du också en flaska till vatten och/eller en termos. Det finns ett stort utbud flaskor i rostfritt stål som håller drycken både kall och varm. De väger mer än plastflaskor men har då isolerande funktion.

Foto: Åhléns/Outdoorexperten

Flaska i rostfritt stål som håller drycken kall och varm, från Design Letters. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Flaska i rostfritt stål som håller drycken kall och varm, från Hydroflask. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Det finns en mängd kokböcker med utflyktsmat. Vilken passar dig bäst?

Vegohajk: Vegetarisk mat för stormkök och lägereldar av David Kihlberg. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Snabblagat på turen av Eric Tornblad. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Fjällmat: 84 recept på lätt och energirik mat som håller för en veckas vandring av Eric Tornblad. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Vandringskängor och skogsspel

Bra och bekvämt på fötterna är kanske det allra viktigaste när du ger dig ut i skog och mark. En känga med bra grepp, gärna vattenavvisande och lätt. Bra kvalitet som håller länge kostar en del så ta dig tid att prova skorna ordentligt. Med på vandring kanske en kortlek eller ett kul spel får plats. Och strunta i plastpåsar - använd förpackningar som går att använda igen och igen, t ex smörgåspapper tillverkat av ekologisk bomull, bivax och jojobaolja. Det går att tvätta och använda flera gånger.

Food wrap från Goodly, Designtorget. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Känga "Jaure II" från Lundhags. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Memory "Skogen" från Ninja Print, Designtorget. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Ryggsäck "Gneik 34" från Lundhags. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Känga "Duality AT1 GT" i återvunnet material från Haglöfs. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Vattenavvisande känga "Wander Women's Michelin Wic" i nubuck-läder från Icebug. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Tips: Gör smeten hemma och ta med i en flaska