Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bild från Tina Nordströms bok "Gott käk utan krångel" (Bonnier Fakta)
Bild från Tina Nordströms bok "Gott käk utan krångel" (Bonnier Fakta)
Bild från Tina Nordströms bok "Gott käk utan krångel" (Bonnier Fakta)
Bild från Tina Nordströms bok "Gott käk utan krångel" (Bonnier Fakta) Foto: Johan Kalén

Stora matpriset 2020 till Tina Nordström

Tina Nordström har behållit engagemanget, passionen och stjärnstatusen inom svensk matlagning i 20 år, och utvecklas ständigt vidare i nya projekt. 2020 gick Allt om Mat:s Stora matpris välförtjänt till kocken från Helsingborg.

Grattis Tina Nordström, hur känns det att få Allt om Mat:s Stora matpris?

– Det känns otroligt hedrande. Jag har levt med det som Allt om Mat gjort sedan jag var barn. Tidningen har funnits i mitt hem, och ni har också haft stort inflytande och hållit hög kvalitet. Det känns helt fantastiskt att få träda in i den gemenskapen. På sistone har jag slagits av att jag faktiskt hållit på i 20 år, jag har inte tänkt på tiden, jag har bara jobbat och haft roligt. Så det är något lugnande med att få ett sånt här fint pris också. Nu kan jag sjunka ner i stolen och känna att ”ja, allt blev rätt bra ändå”.

JURYNS MOTIVERING: För närmare 20 år sedan blev hon Mat-Tina med hela svenska folket. Med sin stora matkunskap har hon spridit inspiration och engagemang – lärt oss att mat är jättegott! Med samma entusiasm och klokhet har hon nu uppgraderat det viktiga skolämnet hem- och konsumentkunskap, med en lärobok. En bok som lyfter ungas hälsa och matintresse, som engagerar och är nytänkande. Vad kan vara viktigare i dag?

Du har så många järn i elden: programledare, kokboksförfattare, du driver matstudio Vision & passion och ändå har du hunnit göra en hemkunskapsbok vid sidan om…

– Ja, men ända sedan jag började med mat har jag varit trogen mina val, allt jag gör bygger på att jag brinner av lust för det projektet. Det är också viktigt för mig att upptäcka nytt och göra nya saker. Hem- och konsumentkunskapsboken, som jag gjort tillsammans med min parhäst hemkunskapsläraren Josse Haamer von Hofsten har tagit ungefär tre år. Vi har lagt oerhört mycket tid på denna bok. Josse är ju lärare på riktigt, hon vet vad som funkar och inte. Hon svarar för de flesta texterna, recepten har vi jobbat fram tillsammans.

Är boken en gammal dröm?

– Nej, men jag har länge brunnit för att sätta hemkunskapslärarna på piedestal. Jag vet vilka förutsättningar de har i sitt arbete, och det de gör är så jädrans viktigt. Det är den första kontakten med mat som våra barn får i skolan.

Varför är ämnet hem- och konsumentkunskap så viktigt?

– Det är viktigt att förmedla att mat är så mycket mer än att tugga och svälja. Unga måste få lära sig bra grunder, så att de får självförtroende i köket. Då blir man inte heller så lättpåverkad av trender. Ämnet ger kunskaper inom många andra områden också, som att räkna ut hur mycket pasta det går åt om receptet halveras. Det är matte! Ett nytt år väntar runt hörnet.

Vad vill du skicka med unga och äldre matlagare in i 2021?

– Intressant fråga. Nu när vi på grund av pandemin första gången har mer TID uppmuntrar jag alla till att tänka mer på maten de äter. Fundera på vad det godaste du vet är, och varför. Gå sedan in i en mataffär och försök att inte köpa det vanliga. Utmana dig!

Läs också: Årets Mat-Instagrammare 2020 – här är vinnaren

Läs också: Gyllene glaset 2020 till Johannes Leitz