Stor trendspaning – här är hetaste mattrenderna 2023
Hänger du med på senaste trenderna i matvärlden? Allt om Mat:s Christina Neiglick har fingret i luften vad gäller mat-, krog- och kökstrender. Läs hela trendspaningslistan och ta del av vilka matfenomen, matprylar och matord som är allra hetast – och förmodligen kommer fortsätta trenda – när vi nu kliver in i 2023.
Nytt år betyder nya trender – inte minst i mat- och dryckesvärlden. Allt om Mat har tittat in i spåkulan och listar här de hetaste snackisarna att hålla koll på när vi nu går in i 2023. Kanske har du redan koll på maten, dryckerna, krogarna och matprylarna som trendar just nu? Om inte annat kan det vara god tid att spana in – så att du hänger med i matsnacket under det kommande året!
1. Återvinn-vinn
Vad göra av spillbitar från läderhantering? Kockums Jernverk och Tärnsjö garveri fick en ljus idé till samarbete. Till Kockums stekpannor och andra redskap finns nu handtagsskydd i skonsamt garvat läder och ”öron” till de emaljerade kaffekannorna och grytorna. Smart om man ska ta med grejerna ut och använda över öppen eld till exempel.
3 mattrender på väg in:
1. Råbiff
Den älskvärda råbiffen dyker upp ”överallt” på restaurangmenyerna. De vassaste kockarna serverar den i lite annan form än den klassiska; grovmalen eller ännu hellre skuren och utspridd à la nachotallrik tillsammans med tillbehören.
2. Plockbricka
Plockbrickan rycker fram som det nya fredagsmyset.
Och det går alldeles utmärkt att vidga horisonten och tänka längre än kallskuret med oliver, salami, ostkuber och paprikaringar. Bygg upp en mumsig fisk- och skaldjursplockbricka med ett gäng såser, gott bröd och ost. Eller skapa en dessertplockbricka med frukt och bär, chokladmousse, brownies, kakor och några goda såser att dippa alltsammans i.
3. Mockamole
Som en guacamole men utan avokado. Avokado är en problematisk råvara ur klimathänseende, eftersom den krä- ver mycket vatten och svinnet också är stort. Så testa en svensk guacamole i stället, gjord på gröna ärter, vitlök, lime, chili och gärna smaksatt med koriander.
2. Dukningar Hanna Hellquist-style
När det gäller dukningen på bordet är den tydliga trenden att det inte finns just några trender längre. Man får göra precis som man vill, det viktiga är att uttrycket blir personligt. Att blanda gammalt och nytt med ett och annat loppisfynd och någon ”fylla-jämtvas” är helrätt. Krönikören, författaren och programledaren Hanna Hellquist frontar detta viktiga med att skapa bord och bjuda in till och samlas kring en måltid i nya utställningen ”Det dukade bordet” på Millesgården på Lidingö. Pågår 11 februari till 28 maj 2023.
3 nya ord att lägga på minnet:
1. Pizookie
Som en korsning av en jättestor chocolate chip cookie och en mjuk kaka som gräddas i gjutjärnspanna och skärs upp i slices, lite som en pizza, och med fördel serveras direkt ur pannan till alla runt bordet. Barnsligt, roligt och galet gott tillsammans med glass!
2. Vière
Hybriddrycker är inne, vière är en fransk korsning av vin och öl (vin och bière). Lanserades på Brasserie Gallia och bar Gallia i Pantin i Paris i somras. Håller en alkoholhalt på mellan 4,5 och 11 volymprocent och görs av alla möjliga druvor, från gewurztraminer till syrah, som får jäsa tillsammans med öl. Vière finns som vitt, rosé och rött.
3. Grönsakssommelier
Ny yrkestitel starkt kopplad till hållbarhet med målsättning att bredda synen på olika sorters grönsaker och visa på fördelarna med att definiera smaker. En vanlig sommelier är proffs på hur mat och dryck ska kombineras för att förstärka måltids- upplevelsen. Grönsakssommelieren är proffs på grönsakers komplexitet och smakbild.
3. Koka, stek och grilla utomhus
Pandemin gjorde att vi upptäckte hur mysigt det är att laga mat ute, om det så bara gäller en modest grillkorv. Med en portabel stekhäll, stadig gjutjärnspanna eller ett smörgåsjärn som läggs direkt över elden grejas en riktig njutarlunch. Och gröt i mattermos och en kok-kaffepanna i packningen gör utefrukosten möjlig, till och med i januari. Snö och krispigt väder är bara en bonus.
Dryckesbarometern
Vad dricker vi 2023? Något nytt att utforska? Om 2022 präglades av att vinbarer poppade upp över allt, kan 2023 bli året då vi sitter hemma och njuter av personliga viner gjorda av ”nygamla” druvor.
1. Drick & skapa
Att ”bara” ses ett glas vin på favoritkrogen är inte tillräckligt. Nu ska vi uppleva saker och berikas smakmässigt samtidigt. I framkant när det gäller att korsa olika aktiviteter ligger till exempel Nordiska museet, som ordnade välbesökt stick-aw i Stockholm i höstas tillsammans med naturvinsbaren Gemla. Och gindestilleriet Stockholms Bränneri har börjat med gin & tonic-workshops i sin bar Brännerian, där deltagarna under handledning får skapa egna GT-varianter.
2. Lageröl, jo men visst!
Efter knas-roliga suröl och sådant som milkshake-IPA verkar trenden gå tillbaka mot mer traditionella ölstilar. Dels rusar kostnaderna i väg för både energi och råvaror, dels kan konsumenterna ha tröttnat lite, och uppskattar en sjyst matöl helt enkelt. Petur Olafsson och Fredrik Berggren, ölskribenter i Allt om Vin och Mitt Kök, spår en återgång till breda Europiska ölstilar och mer lättdruckna saker som ljus lager, pilsner, märzen, helles och pale ale.
3. Vintrifiera dina cocktails
Vissa drinkar känns onekligen starkt kopplade till sommarhalvåret. Men en internationell trend är att säsongs- anpassa ingredienserna. Gillar du Espresso Martini finns den i vintrig version med gräddlikör, Velvet Espresso Martini. Och ”sommarplågan” Aperol Spritz finns i vinterskrud den med, garnerad med kanelstång.
Vinter-Aperol Spritz:
(1 glas)
• 3 cl gin
• 5cl ananasjuice
• 3 cl Aperol
• prosecco att toppa upp med
• Garnering: apelsinskiva + kanelstång
Fyll ett kylt glas med gin. Tillsätt ananasjuice och Aperol. Rör försiktigt. Toppa upp med prosecco. Garnera med apelsinskiva och en bit kanel.
4. Personliga viner av nygamla druvor
Ursprung, tradition och hantverksmässig tillverkning är en tydlig trend inom vinfram ställning. Nu är det nya druvbekantskaper, eller snarare nygamla, som gäller. Italien har till exempel bortåt 300 inhemska druvor, här finns många charmiga personligheter att utforska. Säg hej till blå druvor som aglianico (södra Italien) och nerello mascalese (Sicilien) eller gröna turbiana (Lombardiet och Venetien).
Läs mer:
Undvik vanligaste missen när du gör pannkakor