Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Istock

Stor knivguide: Redaktionen tipsar - här är våra bästa knivar!

En bra kökskniv är en investering som kan räcka livet ut. I den här guiden hittar du de vanligaste knivarna - och några till. Svårt att välja? Lugn! Här tipsar redaktionen om vilka knivar som är allra bäst!

Vilka knivar behöver du?

För vardagskocken - 3 knivar räcker

1. En bra kockkniv är den kniv som du kan klara de flesta moment med. Här är vår budgetfavorit, och här en riktigt fin dyrgrip att investera i. Kockkniven ska ha ett brett blad som är tillräckligt kraftigt och styvt så det klarar ryggbenet på en större fisk eller ta sig igenom ett kycklingben. En stor kniv ger bra stabilitet och du skär inte snett.

Handtaget ska vara bekvämt att hålla i och avrundat så att inte handen glider ner, det vill säga med ett så kallat fingerskydd. Du ska heller inte slå i knogarna när du skär med kniven.

Det finns kockknivar i olika storlekar. Vilken storlek som är bäst är en smaksak.

2. Den andra kniven är en liten skalkniv, som förutom just till skalning kan användas till mycket. Handtaget får inte vara för litet, det ska ligga bra i den hand som ska använda kniven.

3. En sågtandad kniv är nummer tre i din knivlåda. Den används främst till bröd eller annat som inte kan skäras med för stort tryck utan måste sågas. Även den sågtandade kniven bör ha ett handtag där du inte slår i knogarna i skärbrädan.

4 knivar för entusiasten

Den matroade har med all säkerhet ett betydligt större artilleri med knivar än de tre i baslådan.

1. I denna låda finns nog en lång och smäcker laxkniv som är ett måste när den gravade eller kallrökta laxen ska skäras i tunna fina skivor. 

2. Och en filékniv som med sitt tunna lite böjliga knivblad behövs när en fisk ska filéas. 

3. Den som ofta benar ur större styckningsdelar behöver en styckkniv som med sin rundade lätt uppåtböjda topp kan följa ben och hinnor. Kniven kallas också köttkniv och är vad många jägare har.

4. Till dessa knivar tillkommer för entusiasten t ex en liten sågtandad tomatkniv som lätt tar sig igenom tomatens lite sega skal. Tomater är för övrigt ett bra test om en vanlig icke tandad kniv är vass. En lite slö kniv klarar inte av en tomat.

4 knivar för proffset

1. Sashimikniv. För den som är en riktigt hängiven sushikock kan det vara lämpligt att äga en kniv för just det ändamålet, en så kallad sashimikniv.

2. Den sanna ostälskare kan inte tänka sig ett knivsortiment utan en speciell ostkniv för krämiga ostar.

3. Och den som ofta finstrimlar grönsaker upplever nog den speciella grönsakshackaren som oumbärlig.

4. En typ av kockkniv, så kallad japansk kockkniv, med bredd knivblad och tvär topp, har på senaste tiden blivit mycket populär och finns hos flera olika tillverkare. Som lökhackare anses den oöverträffad då den med sitt breda något kortare blad blir extra stadig.

Redaktionens favoritknivar

Här tipsar redaktionen om vilka knivar som varit allra bäst under åren.

Tournierkniv: Victorinox 6 cm Fibrox Svart

– Kniven är liten och behändig och jag använder den till att skala t ex vitlöksklyftor eller att tournera potatis eller grönsaker om jag ska impa på någon.

/Cecilia Lundin, matredaktör

Brödkniv: Victorinox 26 cm Rosenträ

– En bra brödkniv är ett måste i knivlådan.  Det ska vara bra tyngd och ligga bra i handen. Bladet ska vara långt så man skära sig genom stora levainbröd.

/Ulla Karlström, redaktionschef

Kockkniv: Fällkniven White Whale K2

–––

Den är dyr men grym som allroundkniv. Jag har små händer, så alla knivar ligger inte bra i handen för mig. Den är trygg och säker att jobba med, och har ett skönt grepp. Den är överlägsen att skära allt möjligt med, från tomater till pumpa.

- Man kan tappa en coctailtomat på den, och den skärs mitt itu, om du håller den slipad. Läs mer och köp här.

/Christina Neiglick, matredaktör

Kniviga frågor - redaktionen svarar

Hur förvarar jag knivarna bäst?

Hur knivar bör förvaras är också en vanlig fråga. Det bäst är en magnetlist på väggen, men tänk då på att greppa kniven så att ovansidan och inte den vassa eggen vänds mot magnetsidan. Fiskars har en bra magnetlist med hög kvalitet!

För dig som inte vill eller kan hänga upp en list på väggen kan man köpa en stående magnetlist!

En skårad lådinsats är bäst om knivarna förvaras i en låda. Låt dem aldrig ligga och skava mot varandra huller om buller.

Stadiga knivblock på diskbänken är också bra. Tyvärr är det ganska vanligt att knivarna sticks ner i det smala utrymmet mellan spishäll och diskbänk men det är helt förkastligt både från hygiensynpunkt och på grund av den höga värmen.

Måste jag slipa knivarna?

Även de dyra värstingknivarna behöver så småningom slipas, men de kan slipas nästan hur många gånger som helst till skillnad från de billigaste knivarna som görs av utstansad plåt och nästan undantag är undermåtliga.

Kan man diska knivarna i diskmaskin?

Många undrar om knivarna kan diskas i maskin och rådet är att se efter vad tillverkaren rekommenderar.

Knivar finns ju i olika material, hur skiljer de sig åt?

• Stålknivar, dessa knivar är rostfria då de inte innehåller så mycket kol. Kniven håller sig blank, är hårda och håller skärpan länge.

• Kolstålknivar, dessa knivar kan slipas riktigt vassa, men rostar lätt och måste därför skötas noggrant.

• Keramikknivar, går att få tunna, vassa och håller skärpan länge. Men dessa går inte att slipas med en vanlig knivslip utan måste slipas med diamant.

Knivvård: Så håller du dina knivar vassa

En bra kniv är en investering som kan räcka livet ut om man sköter om den. Underhåll därför kniven med ett bryne eller hemslip efter varje användning för att den ska hålla sig vass. Är kniven däremot redan slö måste den slipas.

Underhåll efter användning

Ett bryne borde ingå i knivlådans sortiment. Med det kan skärpan hyfsas till och det bör göras nästan varje gång du använder kniven. Inte mycket behövs, bara två drag räcker.

Brynen finns i olika material: Stål, keramik och i diamant. Vilken material du behöver beror på knivens material. Vill du bara köpa en så rekommenderar vi ett bryne i diamant då detta klarar alla typer av knivar.

När du ska bryna kniven håller du brynstålet snett uppåt och utåt. Dra kniven från brynstålets spets i smal vinkel mot med jämna tag på båda sidor.

Vissa föredrar att bryna åt andra håller och håller brynstålet ut från sig och drar kniven från sig, alltså från basen av brynstålet och ut. Var noga med att ha samma vinkel på båda sidor av kniven hur du än gör. Hur stor vinkeln ska vara beror på hur kniven är slipad från början. Ca 30 grader är det vanligaste, men flera av de moderna knivarna bör brynas med mindre vinkel än så. Tänk att du täljer tunna jämna stickor med hela knivens egg.

Det finns också sliplådor som är praktiska och något enklare att använda för den som är ovan. Framför allt behöver man inte oroa sig för att vinkeln blir fel.

 Denna sliplåda från Fiskars har vår matredaktör Cecilia Lundin och är supernöjd! Billig är den också.

Om den blir slö - slipa kniven!

Har kniven blivit slö måste den däremot slipas. Denna slipsten från Kasumi är dubbelsidig, med en fin och en grov sida.

Har du en kniv som är gjord av keramik måste den slipas med en diamantslip!