Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Liselotte Forslin

Stor guide till Uppsalas bästa restauranger och kaféer

Charmiga Uppsala är väldigt krogtätt och här finns även mysiga kaféer, saluhall och lokala producenter. Här delar matskribenten och Uppsalabon Liselotte Forslin med sig av 10 guldkorn som är väl värda ett besök. Ta en tur till staden och lär dig om dess historia samtidigt som du njuter av promenadvänliga kvarter och härliga restauranger!

1. Kaffepaus i botaniska trädgården 

Vid Botaniska trädgårdens egen köksträdgård finns mysiga Café Victoria om man vill fika under lummiga träd.

Café Victoria I Botaniska trädgården ligger Café Victoria som drivs av familjen Triller. De är kända för sina gigantiska kanelbullar och söta mini-biskvier. Du kan även njuta av fräscha mackor och sallader i den lummiga trädgården. Café Victoria ingår i en grupp med flera härliga ställen som Klostergatan 5, Triller mat & brödcaféer- och butik, Linnés Hammarby och Brasserie21 i Stadsparken.
Norbyvägen 12, Uppsala trillermat.se Instagram: trillermatochbrod

2. Kreativt kök

Gustav Triller med en av alla kreativa mellanrätter på Klostergatan 5. Potatis, potatis, potatis.

Klostergatan 5 I den lilla gränden Klostergatan ligger den urmysiga bistron Klostergatan 5. En riktig pärla! Här serveras mellanrätter i toppklass signerade Gustav och Oskar Triller. Ibland lagade på endast en råvara som t ex ”potatis, potatis, potatis”. Uppläggen är som konst. Ett tips är att beställa in många rätter och dela. På sommaren finns en uteservering intill Klosterparken, en mycket fin och spännande medeltidslekpark mitt i stan. Du kan även slinka in på ett glas serverat av deras kunniga personal.
Klostergatan 5, Uppsala klostergatanfem.se Instagram: klostergatanfem

3. Lysande för dryck- och matfrälsta   

Gott i glaset och konst på tallriken. På Dryck & Mat är drycken i centrum och ackompanjeras av stiliga rätter med mycket smak.

Dryck & Mat I norra delen av det gamla stationshuset ligger en gömd restaurang utan skylt – Dryck & Mat. Här serveras fine dining på ett avslappnat och varmt sätt av Cemil Alparslan och Niklas Engemar som är ägarna bakom krogsuccén. Dryck & Mat är mycket kunniga på dryck och har två gånger premierats med Munskänkarnas högsta betyg, 4 druvklasar, som tilldelas landets bästa vinkrogar. Maten är i toppklass; ren, okonstlad och med de allra bästa råvarorna i säsong.
Olof Palmes plats 2, Uppsala, dryckochmat.se, 7flaskor.se, Instagram: dryckochmatuppsala, sjuflaskorbar

4. Low & slow BBQ 

Är du sugen på riktig amerikansk BBQ så stanna till vid Dylan’s BBQ Spot.

Dylan’s BBQ Spot Dylan Frantz driver en food truck i Librobäck industriområde i Uppsala. Här lagas kött långsamt i stora BBQ-grillar utanför trucken under natten. Om man är sugen på en kraftig måltid så är mixtallriken att rekommendera. Den innehåller brisket, pulled pork och burnt ends och serveras med BBQ beans, coleslaw och corn bread. Lyckan för den som gillar kött!
Edsbrogatan 5, Uppsala facebook.com/dylansbbqspot Instgram: dylansbbqspot

 

Liselotte Forslin – matstylist och matskribent

– Jag är uppvuxen i Uppsala och är stolt över att bo i en sådan fin stad. På senare år har Uppsala blommat upp, med många nya restauranger och kaféer. Här finns alltid något för alla. Från enklare ställen till fine dining. Saluhallen är Uppsalas hjärta och där träffas alla som värdesätter mat. Vår, sommar och höst finns dessutom en härlig Farmers market på Fyristorg, och det är inte mer än en halvtimmes färd till de lokala producenter som finns kring staden. 

 

5. Internationell fläkt 

En italiensk oas i Uppsala är Aaltos med sin härliga trädgård. Huset är ritat av Alvar Aalto.

Aaltos – Italian Grill & Garden Vill du känna en kontinental fläkt av en flådig trädgård i Italien så har du hittat rätt. Väl inbäddad i grönska kan du njuta av modern italiensk mat. Börja med pizzetas eller en charkbricka och gå sen över till antipasti, primi och secondi samt dolci. Här bjuds grillade skaldjur, kött och fisk med kreativa tillbehör. En drink eller bara något litet att äta? Då är utebaren perfekt. Aaltos ingår i en grupp med flera krogar som Stationen, Åkanten, Jay Fu, Lilly’s och Frenchi.
Sysslomansgatan 14, Uppsala aaltos.se Instagram: aaltosuppsala

6. Mysigt franskt 

Som ett litet mini-Paris är den trevliga restaurangen där du kan njuta vällagade franska rätter.

La Ruelle är krogen som ägarna Gustav Petrusson och Erik Millroth själva skulle vilja gå till. Det är litet men mysigt med råa väggar och retroporslin. Det finns även en skön uteservering på innergården. Här serveras franska klassiker, ostron, ekologisk champagne och stilig vinlista. Fantastiska råvaror resulterar i mycket vällagade mellanrätter i toppklass. Meritlistan är imponerande. Frantzén, Mathias Dahlgren, Rolfs kök och Hambergs fisk. Ja, ni fattar!
Bredgränd 4, Uppsala laruelle.se Instagram: laruelle_uppsala

7. Uppsalas hjärta 

Ät på något av Saluhallens matställen eller köp med dig picknick-mat. Feskarn har till exempel färdiga rätter att ta med.

Saluhallen Uppsalas hjärta om du vill handla ost, kött, fisk, delikatesser eller äta samt fika. Handlarna är mycket kunniga och det är en fröjd att prata mat med dem. Här finns bl a Feskarn med fin fisk och läckra skaldjur. De driver också Slaktarn om du vill köpa kött. Ostboden erbjuder goda ostar och delikatesser. Om sommaren är den härliga Åkanten, som ligger i anslutning till hallen, öppen. I byggnaden ligger också restaurang Jay Fu som är en amerikansk-asiatisk grill.
St Erikstorg 8, Uppsala uppsalasaluhall.se

8. Fina firrar 

Fisken på Hambergs är pinfärsk och rätterna går i klassisk vällagad stil.

Hambergs fisk En legend i Uppsala är den kombinerade fiskbutiken och restaurangen Hambergs fisk som drivs av familjen Hamberg. Här kan du köpa fisk och skaldjur men även äta lunch eller middag i deras trevliga restaurang. På sommaren är det skönt att sitta på uteserveringen på trottoaren eller i den Skytteanska trädgården på baksidan. Är du sugen på skaldjur så är de kända för sina fina skaldjursplatåer.
Fyristorg 8, Uppsala hambergs.se Instagram: hambergsfisk

Två utflykter nära Uppsala

Stadsnära utflykt

Hos Axel & Gren kan du bland annat äta god glass, fika, plocka solrosor eller majs när det är dags.

Axel & Gren På Stabby Gård i Uppsala-Näs strax söder om Uppsala finns en mysig gårdsbutik, glasskafé med hembakat, självplock och ridning. Perfekt utflykt. Driftiga Petronella Axelsson och Maria Ågren är kvinnorna bakom Axel & Gren. Här finns ekologisk kvalitetsglass och gott fikabröd samt mathantverk och vackra inredningsprylar. I slutet på juli blommar de pampiga solrosorna för självplock, senare även majs. Ridningen drivs av svärfar Göran Gauffin och kan bokas via hemsidan ridnu.se.
Stabby 186, Uppsala axelgren.com Instagram: axelochgren

Gediget osthantverk

På Ängsholmens gårdsmejeri tillverkas äkta buffelmozzarella.

Ängsholmens gårdsmejeri Väl värt en omväg är ett besök på ett av få mejerier i Sverige som gör äkta buffelmozzarella – Ängsholmens gårdsmejeri nära Harbo, cirka fyra mil norr om Uppsala. Här tillverkar Linda Elvingson buffelmozzarella och provola (lagrad mozzarella) av buffelmjölk från gården. Men här finns även andra ostar, smör och yoghurt gjord på komjölk från gårdarna omkring. Passa på att titta på de vackra vattenbufflarna. Ängsholmens gårdsmejeri har fått pris av World Cheese Awards både 2018 och 2019. Floberga 915, Harbo angsholmensgardsmejeri.se Instagram: buffellinda

Läs mer:

Premium: Här är bästa vinbarerna i storstäderna – stor guide

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

Årets konditor Kasper Kleihs bjuder på 4 underbara vårrecept