Stor guide till Toscana – här är guldkornen du inte får missa
Förtrollande landskap, charmigt boende, fantastisk mat och några av världens bästa viner. Toscana tröttnar vi aldrig på! Här är Cecilia Lübecks personliga guide till Chianti Classico, Val d’Orcia och Montalcino, med handplockade restauranger, vingårdar och utflyktsmål.
Toscana är ett populärt resmål, inte minst för den mat- och vinintresserade. Och det är inte så konstigt – här finns otroligt vackra miljöer, mängder av spännande vingårdar och restauranger med lokalt producerade delikatesser. Toscana går helt enkelt inte att få nog av!
Här har Allt om Mat:s skribent Cecilia Lübeck samlat sina favoriter i Toscanaområdet. Guldkorn som du bara inte får missa om du planerar en resa!
1. Vackraste vinvägen



La Chiantigiana, väg SS 222, löper mellan Florens (ta av vid Grassina) och Siena genom Chianti Classicodistriktet. Inte den snabbaste vägen, men absolut den vackraste. Dessutom passerar man flera små byar och vingårdar som är väl värda ett stopp. Greve in Chianti är en trevlig by, och något av en huvudort för vindistriktet. Strosa på det lilla torget, besök keramikbutiken och Macelleria Falorni, en ”salumeria” som också har några bord för servering. Charkprodukterna är i toppklass, gott vin säljs per glas och i önskad mängd. I Greve finns också en vinbutik med allehanda godbitar, och tvärs över torget har anrika Vignamaggio en egen lokal med vin, olivolja och delikatesser. I närheten av Greve ligger Lamole, som har en välrenommerad restaurang med terrass, Ristoro di Lamole. I Lamole finns också bra producenter att besöka, till exempel Lamole di Lamole (butik öppen alla dagar). Kör sen vidare på 222:an mot Panzano där en annan känd slaktare håller till, med ett mindre krogimperium. Dario Cecchini driver förutom själva köttbutiken även Officina Bistecca (dedikerat till den berömda bisteccan) och Solociccia som jobbar enligt nose to tail-koncept.
2. Medeltida anor hos familjen Mazzei



Familjen Mazzei har producerat vin sedan 1435 på egendomen Castello di Fonterutoli, och det är i dag den 24:e generationen som kliver runt på vinfälten i Chianti Classico. Familjen har även egendomar i Maremma (södra Toscana) och på Sicilien – men det är ändå något alldeles särskilt att få besöka den lilla byn på sin kulle strax utanför Castellina in Chianti. Fonterutoli är ett riktigt mecka för livsnjuteri i alla former – god mat, fantastisk atmosfär, bra råvaror och boende i charmiga rum och sviter i de uråldriga husen. Gott vin finns i överflöd, och kan avnjutas både i samband med måltider på osterians vackra terrass och genom vinprovningar och guidade turer. Även matlagningskurser erbjuds. mazzei.it
Cecilia Lübeck, matskribent, redaktör och sommelier
”Italien är mitt absoluta favoritland när det kommer till vin och mat. Och Toscanas klassiska vindistrikt ligger mig kanske allra varmast om hjärtat, med fantastiska råvaror, genuina matupplevelser och några av världens bästa viner. Det finns alltid något nytt och gott att upptäcka när man kommer hit! Lägg sedan till ett evigt, underskönt landskap – vad kan man mer önska sig av en resa?”
3 . Lantligt och läckert i olivoljekvarnen



Just när man tänker att nej, det här måste vara fel väg, så kommer man fram till den här pärlan väster om Greve in Chianti. Restaurangen La Cantinetta di Rignana är inrymd i en gammal olivoljekvarn och har en uteservering med utsikt över vinfält och kullar. Här serveras rustika toskanska rätter, som pasta med tryffel, grillad bistecca fiorentina och hemgjord semifreddo. På egendomen (Fattoria Rignana) görs även ekologiskt vin och olivolja, och agriturismon har fina rum. lacantinettadirignana.com
4 . Vinhistoria på Brolioslottet



Man kan inte vara i Chianti Classico utan att känna till adelsfamiljen Ricasoli, som verkat här sedan 1100-talet och haft en stor roll i utvecklingen av Chiantis vinframställning. För 900 år sedan övertog man borgen Castello di Brolio i Gaiole och vin blev en viktig del i jordbruket. 1872 utvecklade baron Bettino Ricasoli det första ”receptet” för Chianti, som användes till 1967. I dag är Castello di Brolio ett mäktigt utflyktsmål för vinintresserade. ricasoli.com
5. Solnedgångar och prisbelönta viner



Att uppleva en toskansk solnedgång uppifrån minibyn Volpaia norr om Radda in Chianti är en storslagen upplevelse. När det varmt rosa ljuset sakta överger de stilla gränderna – Volpaia är befriande oturistigt – är det dags att vandra till Osteria Volpaia och bli ompysslad. Till den goda maten serveras vineriet Castello di Volpaias prisbelönta viner, såväl chianti classicos som supertuscans och vinsanto. Vinerna kan också köpas i butiken strax nedanför. (Volpaias Chianti Classico Riserva årgång 2015 var det första Chianti-vinet att hamna bland världsbästa tre-i-topp hos Wine Spectator och även 2018 har fått mycket höga poäng överlag.) Castello di Volpaia ägs och drivs av familjen Mascheroni Stianti, som också möjliggjort den varsamma restaureringen av 1100-talsbyn. Är du på besök dagtid är Forno di Volpaia öppet och serverar pizza, foccacia och bakverk. Vinbaren Ucci, som ligger i en före detta ladugård, serverar god espresso och vin även från andra producenter i området. volpaia.com
6. Ost och vin i världsarvet



Magiskt vackra och världsarvslistade Val d’Orcia ligger söder om Siena och Pienza, och det är inte svårt att förstå varför många filmer spelats in i området med sina ståtliga cypresser och lantgårdar på mjuka kullar. Här finns mycket att se, bland annat medeltida byn San Quirico d’Orcia som ligger centralt i området och alldeles vid den gamla pilgrimsleden Via Francigena. Österut finns lite större och jättefina Montalcino som delar namn med en annan kändis, vinet Brunello di Montalcino. Blir du hungrig efter att ha vandrat runt i Montalcino och besökt det gamla fortet finns flera bra krogar, bland annat Re di Macchia eller Osteria Osticcio. Finns traktens goda fårost Pecorino di Pienza på menyn, så beställ! Eller åk till agriturismon Podere Il Casale, öster om Pienza. De tillverkar ekologisk pecorinoost och erbjuder rundtur på gården med ostprovning två gånger dagligen. Boka i förväg. Man håller också matlagningskurser. podereilcasale.com
7. Besök en Brunello-producent



När man är i Montalcino-området måste man förstås förkovra sig i de fantastiska vinerna från appellationen Brunello di Montalcino DOCG. Samma druva som i Chianti används, men av klonen sangiovese grosso, eller brunello som den kallas här. Missa heller inte producenternas ”andra - vin”, lillasystern Rosso di Montalcino DOC som görs med kortare lagringstid. Ofta mycket prisvärt, fruktigt och lättgillat. Col D’Orcia gör till exempel en mycket bra sådan (som också finns i Systembolagets fasta sortiment) och förstås väldigt fina brunellos. Producenten, med anor från början av 1700-talet, arbetar helt eko - logiskt och har en stor, fin anläggning med provningar och visningar. En välsorterad vinbutik finns här också med årgångar långt tillbaka, liksom gårdens egen olivolja, pasta och honung. Mastrojanni är en annan producent med kvalitetsambitioner och produktion av brunello i klassisk stil. Det ligger 30 minuter nordost om Col d’Or - cia. Här kan man gå på visningar och boka - de provningar (med tilltugg eller lätt lunch till om så önskas) i vineriet som är öppet varje dag. De har även restaurang och boende i modernt inredda rum. coldorcia.com mastrojanni.com
8. Följ med på tryffeljakt



Att hänga med på tryffeljakt med hund i skuggiga skogslundar är en fin upplevelse. Det anordnas på flera ställen i Toscana, även om trakterna kring San Giovanni D’Asso, nordost om Montalcino, brukar anses som tryffelmeckat nummer ett. I byn finns ett tryffelmuseum och varje november och mars hålls en festival för att hylla det underjordiska guldet. Osteria dell’Orcia, ett lyxigt lanthotell och restaurang vid Bagno Vignoni (känt för sina varma källor), erbjuder paket med tryffelsafari och efterföljande middag med tryffeltema. Exkursionerna ordnas mellan mars och december. Den lokala vita tryffeln från Crete Senesi – som det nästan månliknande, kulliga landskapet sydost om Siena kallas – letar man bara efter under hösten. Även via brunello-producenten Mastrojanni, se tips här intill, kan man boka tryffeljakt med hund. osteriadellorcia.com cretesenesi.com
Läs mer:
Recept på klassiska italienska pastarätter
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu