Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor Gotlandsguide – här är matstoppen du inte får missa

Grön gastronomi på högsta nivå, skaldjur vid havet eller nybakade bullar i en lummig trädgård. En matresa på Gotland bjuder på allt och lite till! Här är vår guide med 15 njutbara favoriter ön runt, som du inte får missa. 

Spana in hela listan här, som garanterat kommer sätta guldkant på din Gotlandsvistelse i sommar!

Gotland är en riktig sommarfavorit för många. Och det är inte konstigt, här finns något för alla. För den som gillar god mat är Gotland en riktig höjdare – här finns alla möjliga spännande restauranger, kaféer och hantverksbagerier. 

Men hur ska man då veta vilka av alla dessa matställen som är värda att besöka? Vår skribent och Gotlandsfantast Cecilia Lübeck har här samlat 15 restauranger, kaféer och pensionat runtom på Gotland som är väl värda en omväg. Från franska crêpes i en mysig lada på norra Gotland, till skaldjursfrossa på bryggan i Visbys hamn. Vilket av alla härliga ställen blir din nya Gotlandsfavorit?

VISBY 

1. Godsaker från havet på Österdahls Restaurang 

Fisk och skaldjur är ett måste på Österdahls brygga.Fisk och skaldjur är ett måste på Österdahls brygga.Fisk och skaldjur är ett måste på Österdahls brygga.
Fisk och skaldjur är ett måste på Österdahls brygga.

Österdahls brygga ligger nere i Visby hamn. Med havet som närmsta granne känns menyvalet självklart – fisk och skaldjur i klassiska och omsorgsfullt tillagade rätter. Kanske njuter du av en toast Skagen och låter det följas av torskrygg med skirat smör – och så en gotländsk saffranspannkaka förstås!
osterdahls.se 

2. Ta vinvägen till Volare 

Gott vin och fin miljö på Volare.Gott vin och fin miljö på Volare.Gott vin och fin miljö på Volare.
Gott vin och fin miljö på Volare.

Sugen på bra vin i magisk miljö? Sommelier Natalie Nilsson med team driver vinbaren Volare i ett gammalt packhus från 1200-talet, Clematis-huset och sätter en ära i att hitta det som just du tycker om. Gärna ackompanjerat av ost, chark och andra goda grejer. Ordnar även provningar och kul events, håll koll på hemsida och Instagram.
volarevisby.se 

3. Härligt och hett på 800 grader 

Frasigt, nyfräddat och ”finger lickin´good på 800 grader.Frasigt, nyfräddat och ”finger lickin´good på 800 grader.Frasigt, nyfräddat och ”finger lickin´good på 800 grader.
Frasigt, nyfräddat och ”finger lickin´good på 800 grader.

Pizzaproffsen 800 grader har öppnat filial på Adelsgatan – frasigt, nygräddat och finger lickin’ good. Finns varianten med pepperoni, stracciatella och honung på menyn – prova den! Extra plus i kanten för pizza i bitar under sommaren.
800grader.se/visby

VÄSTRA GOTLAND 

4. Nygräddat från Själsö 

Surdegsbröd och goda bakverk på Själsö bageri.Surdegsbröd och goda bakverk på Själsö bageri.Surdegsbröd och goda bakverk på Själsö bageri.
Surdegsbröd och goda bakverk på Själsö bageri.

Själsö bageri ligger strax före Brissund och bakar allehanda godsaker på ekologiskt mjöl från Labans kvarn. Surdegsbröden gräddas i vedugn och till fika serveras goda mazariner och matiga mackor på snygg keramik från Maria Form, keramiker med sommaröppen butik nordost om Själsö. Fin trädgårdsservering.
sjalsobageri.se 

5. Klimatklok gastronomi i gårdshotellet 

Lyxigt och lantligt på Stelor.Lyxigt och lantligt på Stelor.Lyxigt och lantligt på Stelor.
Lyxigt och lantligt på Stelor.

På välkomnande Stelor i Västergarn stannar man gärna länge. Konceptet kan sammanfattas som hållbart och lyxigt lantligt med fingertoppskänsla, signerat My Wrethagen och Linus Ström. Maten, lagad av kocken Linus, är en upplevelse, med en meny som varierar efter säsong och det som gårdsgrannarna producerat. Man gör också egen pasta av kulturspannmål. Bor över gör du med fördel i det gamla 1700-talshusets rum som är inredda med ekologiska lakan, vintage, lokalt hantverk och konst.
stelor.se 

6. Smörrebröd och stämning på Toftagården 

Smarriga smörrebröd på Toftagården.Smarriga smörrebröd på Toftagården.Smarriga smörrebröd på Toftagården.
Smarriga smörrebröd på Toftagården.

Toftagårdens hotell och restaurang ligger bara ett par hundra meter från den långa, vackra Toftastranden. Sedan ett par år tillbaka blåser nya vindar här med rutinerade Henrik Fredmark, tidigare Bolaget i Visby och Cecilia Werkelin vid rodret. I restaurangen satsar man framför allt på överdådiga smörrebröd, med inspiration av Två små svin i Årsta i Stockholm, men här finns även klassiska varmrätter och smarriga desserter. Den som vill hänga vid poolen kan få mat serverad där.
toftagarden.se 

7. Franska njutningar i Patisseriet 

Franska bakverk och delikatesser på La petite patisserie.Franska bakverk och delikatesser på La petite patisserie.Franska bakverk och delikatesser på La petite patisserie.
Franska bakverk och delikatesser på La petite patisserie.

En liten bit Frankrike alldeles i skogsbrynet? Jovisst, det är precis vad man hittar på Åsa Hedengrahns lilla oas, gårdsbageri La petite pâtisserie Tofta du Sud. Slå dig ner på en caféstol i trädgården, njut av utsikten över ängarna och beställ in ett glas gott vin och en ostbricka. Du kan även köpa med dig ostar, färskt bröd och annat smått och gott. På morgnarna serveras fransk frukost med frasiga croissanter. Ta gärna cykeln hit, det går en fin cykelväg ända fram.
lapetitepatisserie.se

SÖDRA GOTLAND 

8. Smakfull solnedgång på Guldkaggen 

Stjärnkocken Danyel Couet driver Guldkaggen i Burgsvik hamn.Stjärnkocken Danyel Couet driver Guldkaggen i Burgsvik hamn.Stjärnkocken Danyel Couet driver Guldkaggen i Burgsvik hamn.
Stjärnkocken Danyel Couet driver Guldkaggen i Burgsvik hamn.

Det var många som blev glada när krögaren Danyel Couet tog över saligen insomnade värdshuset Guldkaggen i Burgsviks hamn förra sommaren. I mysigt murrig miljö serveras diverse klassiker ”à la Côte d’Azur” som kan vara steak minute, grillat lamm och skaldjur. Ett glas med något kallt på uteserveringen medan solen går ner i Östersjön är inte fel det heller.
guldkaggen.se 

9. Nya gästspel på Grå gåsen 

Foto: Många känner nog igen Grå gåsen från tv-programmet ”Så mycket bättre” på Tv4.

Grå gåsen, känt från tv-programmet ”Så mycket bättre”, är ett riktigt smultronställe även för vanliga dödliga med fint boende och god mat i underbar miljö. På sommaren brukar restaurangen tas över av spännande gästspel, så även i år då inte mindre än två Stockholmskrögare delar på äran: Emelie Svensson från Restaurang Agnes och Douglas Tjärnhammar Alm från Sillkaféet. Idéer från båda ställerna utlovas, ”en bättre mash-up där svenska och i synnerhet gotländska råvaror formar säsongens svenska klassiker”. Inspiration hämtas också från Sydeuropa och Asien.
gragasen.se

ÖSTRA GOTLAND: 

10. Grönt och gästvänligt på Krakas 

God mat med närproducerade råvaror hittar du på Krakas krog.God mat med närproducerade råvaror hittar du på Krakas krog.God mat med närproducerade råvaror hittar du på Krakas krog.
God mat med närproducerade råvaror hittar du på Krakas krog.

Krögare och sommelier Ulrika Karlsson med team fortsätter att hålla fanan högt på Krakas krog i Kräklingbo. Det är bara att luta sig tillbaka och låta sig guidas av den superproffsiga personalen, genom en garanterat minnesvärd kväll med vansinnigt god mat och dito drycker. Mycket grönt från täppa, skog och gårdar i närheten står på menyn. I trädgårdshusen och på övervåningen finns ett par inbjudande rum för den som vill ställa bilen och sova över.
krakas.se 

11. Trädgårdsfika på Ardrebo 

I en gammal lanthandel i Ardre hittar du den gemytliga pärlan Ardrebo, bed & breakfast och mysigt kafé med hembakat av alla slag. Slå dig ner i den lummiga trädgården och mumsa på en smörgås eller nygräddad toscabulle, ackompanjerat av gott bryggkaffe i söta mormorskoppar.
ardrebo.se 

NORRA GOTLAND 

12. 38 Grader på Furillen 

På Furillen kan du både äta gott och sova över i vacker miljö.På Furillen kan du både äta gott och sova över i vacker miljö.På Furillen kan du både äta gott och sova över i vacker miljö.
På Furillen kan du både äta gott och sova över i vacker miljö.

Hotellet Fabriken Furillen är kanske främst känt för sin unika miljö i ett nedlagt kalkbrott på en karg halvö på nordöstra Gotland. Här finns även en restaurang med hög svansföring som i sommar kommer att drivas av Tom Jallow och vin- och gastrobaren 38 grader i Jönköping. Logi finns i stilrena och snyggt inredda rum.
furillen.com 38grader.se/fabriken-furillen 

13. Crêperiet i ladan 

Söta och salta crêpes och galetter i mysig miljö hittar du på populära Ett litet crêperie.Söta och salta crêpes och galetter i mysig miljö hittar du på populära Ett litet crêperie.Söta och salta crêpes och galetter i mysig miljö hittar du på populära Ett litet crêperie.
Söta och salta crêpes och galetter i mysig miljö hittar du på populära Ett litet crêperie.

På populära Ett litet crêperie i Stenkyrka råder hög stämning och under högsäsongen kan det bli riktigt knökfullt på parkeringen. Inte konstigt, såväl söta crêpes som riktiga galetter lockar alla hungriga matgäster i alla åldrar. Prova en klassiker med gruyère, skinka, ägg och spenat till ett glas äppelmust från gotländska Halfvede, mums! Stor uteservering. ettlitetcreperie.se

2 X GODA PENSIONAT 

14. Charm och gemyt på Hönan 

Charmiga rum med personlig känsla på trivsamma Gula hönan.Charmiga rum med personlig känsla på trivsamma Gula hönan.Charmiga rum med personlig känsla på trivsamma Gula hönan.
Charmiga rum med personlig känsla på trivsamma Gula hönan. Foto: Pressbild/BMB

Trivsamma Gula hönan ligger vid Ronehamn på sydöstra ön. Här kan du bo i rum i charmig mormorsstil, njuta av humlesurr i trädgård och täppa varifrån mycket av råvarorna till kvällens pensionatsmiddagar hämtas. Kökskonceptet är kreativt, hållbart och personligt. theyellowhen.se 

15. Pensionats-skatt vid havet 

Warfsholm är ett stiligt pensionat som varit i gång sedan 1899.Warfsholm är ett stiligt pensionat som varit i gång sedan 1899.Warfsholm är ett stiligt pensionat som varit i gång sedan 1899.
Warfsholm är ett stiligt pensionat som varit i gång sedan 1899.

Ute på tippen av ett näs vid Klintehamn ligger Warfsholm, ett stiligt pensionat som varit i gång sen 1899. Rummen i huvudbyggnaden är superfina, inredda i sekelskiftesstil med lyxiga kopparbadkar. Trevlig och välkomnande personal, härlig frukost som kan bokas även för ickegäster. Vällagad pensionatsmiddag under sommaren.
warfsholm.se

Läs mer:

Pernilla Wahlgren: ”Jag skulle aldrig drömma om att gå på någon tråkig diet”

Stor guide till Uppsalas bästa restauranger och kaféer

Experten: Här är 10 viner som är perfekta att ge bort