Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stjärnkonditorn Kasper Kleihs recept och tips

Har du testat att använda brynt smör i våffelsmeten? Inte?! Gör det uppmanar Kasper Kleihs, Årets konditor 2021, och silvermedaljör i Culinary Olympics. Förutom smör-knepet delar den prisbelönte konditorn med sig av tips till både goda mackor och lite lyxigare julfika.

Våga nya smaker i en sorbet

Pumpasorbet Foto: Shutterstock

1. Prova sorbet med pumpa. Skala pumpa, baka i ugn och mixa till puré. Blanda purén med yoghurt, socker och gelatin. Sockerhalten ska ligga på cirka 25 procent. Har du 1 000 gram puré ska du alltså ha 250 gram socker. Frys till härlig konsistens i glassmaskin. Servera direkt.

Recept på mjuka pepparkakor

2. Gör små mjuka pepparkakor genom att blanda 250 g äggvita med 225 g florsocker, 115 g mandelmjöl, 75 g vetemjöl, 5 g bakpulver, mald kanel och mald kryddnejlika i en matberedare med visp. Bryn 200 g smör och vispa ner i smeten. Fyll silikonformar och grädda i 165 grader i cirka en kvart.

Hemgjord ädelostfrosting

3. Ädelostfrosting är gott på pepparkakorna: Vispa 300 g smör i en matberedare med vinge till fluffig konsistens. Blanda ner 275 g naturell färskost, 125 g ädelost, 240 g florsocker, 40 g pressad citron, 10 g vaniljsocker och vispa till en len kräm. Spritsa på kakor.

Kasper Kleihs

Jobbar som konditor på restaurang Etoile i Stockholm och är Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team. 2020 var han med och tog hem en silvermedalj med svenska kocklandslaget i Culinary Olympics och blev Årets konditor 2021 genom att skapa desserter med inspiration av väderfenomen.

4. Byt nötter mot pumpafrön så kan även nötallergiker äta. Saltrosta och strössla på mat. Eller mixa i nötkvarn med lite florsocker och använd i stället för mandelmjöl. Du kan även använda bovetemjöl om det ska vara glutenfritt och nötfritt.

5. Gör en macka med tonfiskröra. Stek brödskivor i smör. Häll av vattnet från burktonfisken. Blanda med lite majonnäs, citronskal, finhackad schalottenlök och färsk koriander. Skeda röran på mackan, lägg på en ostskiva och gratinera i ugn.

Brynt smör i våfflorna

Foto: Kai_Wong / Getty Images/iStockphoto / Kai_Wong

6. I stället för smält smör i våfflorna, bryn smöret. Ät våfflorna som dessert eller förrätt. Toppa med crème fraiche, finhackad rödlök, finhackad gräslök, en citronskiva och en klick löjrom. Servera med champagne.

Foto: Santje09 / Getty Images/iStockphoto

7. Laga kålrullar. Ta fina ytterblad från savojkål, skär bort mittenroten och förväll i saltvatten så att de blir mjuka. Låt bladen rinna av. Fräs finhackad lök och svamp i smör tillsammans med nötfärs och fläskfärs. Salta och peppra. Pulsa med stavmixer. Fyll bladen med färs- och svampröran, rulla tätt och pressa ihop. Stek med kanterna ner i smör i cirka 15 minuter. Vänd dem en gång. Häll 3 dl vatten i skyn. Tillsätt buljongtärning och låt sjuda i ca 5 minuter. Red av med såsredning. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Läs också:

Sugen på att baka något av Kaspers recept?

Du hittar fyra söta bakverk här!