Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eriksson

Stjärnkonditorn Frida Bäcke: ”Det är aldrig för sent att bli bra på något”

Ett brinnande intresse och en stark känsla för smak och form har gjort Frida Bäcke till en av Sveriges bästa konditorer. Nyligen prisades hon av Sveriges samlade konditorelit. Nu väntar den nya satsningen Socker sucker där hon ser fram emot att få större frihet.

På senare år har konditoryrket fått ett rejält uppsving och utövare som Roy Fares och Elisabeth Johansson har blivit kända namn även utanför bakvärlden. Frida Bäcke har ett CV som skvallrar om att hon är en av de mest välmeriterade konditorerna i Sverige. Trots det är hon något av en doldis som den stora publiken kanske inte känner till. Frida vet inte om det har varit ett aktivt val att inte kliva ut i rampljuset men hon är säker på en sak: kändisskap har aldrig varit ett mål för henne.

– När jag valde att bli konditor var det för att jag älskar skapandet. Det är det jag brinner för, och att träffa andra människor som har samma yrkesstolthet, människor som också brinner för smak, textur och konsistens. Jag har lagt mitt fokus på det och tycker väldigt mycket om att jobba fysiskt ute i verksamheten.

Lägger ingen energi på sociala medier

Sociala kanaler som Instagram och Youtube har blivit självklara plattformar för marknadsföring av sig själv och sitt arbete för många bakprofiler men Frida har valt att inte lägga energi på det.

– Generellt är jag dålig på sociala medier, jag är inte så bra på att framhäva mig själv. Jag tror att man kanske måste vara duktigare på att marknadsföra sig än vad jag är för att bli en sådan som alla känner till. Jag har inte lagt så mycket fokus på det utan jag har mest varit fokuserad på att leverera i mitt arbete. Det finns ett forum för alla och det är bra att vi är olika tror jag.

Hyllas av branschen

Om allmänheten har dålig koll på vem Frida är och vad hon presterar är det ingen tvekan om att branschen har desto bättre koll. Nyligen vann hon utmärkelsen Konditorernas konditor där omkring hundra av Sveriges skickligaste konditorer fick rösta fram sin favorit. Frida värdesätter det prestigefyllda priset högt.

– Det känns väldigt ärofyllt att få utmärkelsen, det känns fint att det är just branschen som har utsett mig. Jag blir väldigt varmhjärtad och det känns otroligt att få den bekräftelsen från branschen och mina kolleger. Jag hoppas att folk röstade på mig för att jag gör ett bra jobb, det hoppas jag innerligt.

Färdig med tävlandet

Frida har varit med i både Konditorlandslaget och Kocklandslaget under flera år. Bland annat har hon vunnit VM-guld med Kocklandslaget. Nu har Frida valt att sluta tävla och att fokusera på annat i sin karriär. Däremellan tänker hon också ha större fokus på sig själv.

– Jag skulle aldrig ångra mina tävlingsår. Skulle jag kunna backa bandet skulle jag fortfarande tacka ja men nu är jag klar med tävlandet. Det är som att livet har olika faser och just nu känner jag att det är ett färdigt kapitel för mig. Nu vill jag lägga min tid och energi någon annanstans och ha mer fokus på mig själv, det har jag inte haft på länge. Men jag kan absolut sakna att tävla.

Att utvecklas och ständigt bli bättre har alltid varit Fridas drivkraft. Hon vill förmedla att framgång inte bara behöver handla om talang utan att det är möjligt att bli duktig inom bakning om man jobbar hårt och övar.

– Jag var absolut inte bäst i skolan utan jag har fått kämpa för att bli duktig på det jag gör. Även om man inte är bäst i klassen så har man absolut en karriär framför sig. Det är så mycket prestation i dag, vissa tror att man inte kan förverkliga sin dröm om man inte presterar på topp hela tiden men bakning är ett hantverk och alla kan lära sig. Det är aldrig för sent att bli bra på något.

Startar eget bageri och konditori

Frida har jobbat på många olika krogar och konditorier, senast på lyxkrogen Aira. I höst är det dags för henne att ta ett kliv ut i det okända. Tillsammans med bagaren och vännen Bedros Kabranian öppnar hon eget för första gången.

– Att öppna eget är ett naturligt steg i karriären. Vi kände båda att vi vill ha kul på jobbet och bara göra vår grej. Bedros har rest väldigt mycket men när pandemin startade och han slutade resa så började det bubbla ännu mer hos oss att vi skulle satsa. Jag är konditor och han är bagare så vi kommer att ha våra separata delar. Jag är superglad att vi gör det tillsammans, jag skulle nog inte kunna göra det själv.

Ledordet för det nya bageriet och konditoriet som kommer att ligga centralt i Stockholm är ”Stockholm-Paris-chic”. Drömmen är att det ska vara det självklara valet när man är på stan och vill fika. Frida längtar efter att få mer frihet i sitt jobb och är både glad och lite nervös på samma gång.

– Vi älskar våra jobb och längtar efter att stå och baka. Det blir spännande att se hur kreativiteten styr mig, vad jag gör då. På restaurang håller man sig inom vissa ramar, man anpassar bland annat desserten efter vad som finns på menyn och vad det är för säsong. Nu blir det en helt fri värld som både känns skrämmande och väldigt kul. Jag tror att jag kommer att lära känna mig själv också, att se vad jag helst bakar när det är mitt eget val.

Frida Bäcke

Ålder: 34 år.

Familj: Singel.

Yrke: Konditor som i dagarna öppnar det egna stället Socker sucker.

Bor: Stockholm.

Bakar helst: Allt från praliner till glass.

Fridas bästa baktips

Arbeta mer som en kock i köket och smaka av. Trots att man följer ett recept så är det bra att prova och se om det smakar som man önskar och krydda på om det behövs.

Var inte heller rädd för att använda salt, det balanserar sötman och framhäver många smaker.

Använd en våg i stället för deciliter- och litermått. Resultatet blir alltid mer jämnt när man väger än måttar.

Sista tipset är att återanvända vaniljstången. Skölj av den noga med kallt vatten och låt den sedan torka. När den torkat mortlas den till ett fint pulver med mortel eller kryddmixer och kan användas som smaksättning nästa gång du bakar.

Baka med Fridas recept

Läs också: 

Konditorn Josefine Pagander: ”Mitt mål är alltid att vinna”