Stjärnkockens 7 knep som gör dig till ett proffs i köket
Kocken, krögaren och tidigare ”Årets kock”-vinnaren Klas Lindberg har många smarta knep som tar din matlagning till nya höjder. Till Allt om Mat delar han med sig av 7 användbara knep. Bland annat har han ett smart tips på hur du enkelt gör en god steksky, och ett smart knep som hjälper dig hitta den rätta balansen i smakerna.
Ta del av tipsen här!
Proffskocken Klas Lindberg har många ess i rockärmen. Förutom att han 2012 tog hem prestigefyllda tävlingen ”Årets kock”, har han tävlat med svenska kocklandslaget – och driver i dag Stockholmskrogen Portal.
Här delar den meriterade kocken med sig av 7 enkla och träffsäkra köksknep som alla kan lyckas med.
Spana in tipsen här!
1. Skär upp smart
När du grillat/stekt ett kycklinglår med skinnet kvar så vänd skinnsidan ner innan du skär upp. Då riskerar du inte att förstöra skinnet och alla bitar blir krispiga.
2. Använd steksky till smaksättning
Diska inte ur pannan direkt om du till exempel stekt kyckling. Alla goda smaker finns där i pannan, perfekt att vända ner till exempel lättkokta gröna bönor i.
3. Köp inte automatiskt färdigstyckat
Prova att köpa till exempel en hel kyckling, och lär dig stycka den. Då kan du använda delarna på olika sätt, i olika rätter, och få ut mer smak.
4. Balansera smakerna
Balansen mellan sötma och syra är viktigast för ett bra resultat. Börja där tills du är nöjd, sedan tillsätter du sälta, kanske i form av soja, och beska. Om du börjar med sältan är det svårt att rädda upp om du råkat översalta.
5. Örter är bästa smaksättaren
Färska örter är överlägset när man lagar mat. Har du möjlighet så odla egna i trädgården, på balkongen eller i köksfönstret.
6. Gör storkok
När du kokar bönor kan du gärna koka mycket på en gång och lägga i frysen. Då har du ett lager att laga av.
7. Använd ugnen smart
Låt den inte stå på en timme ”bara” för att göra gratäng. Släng in en form med morötter och rosta samtidigt, eller värm ett bröd innan ni ska äta.
Klas Lindberg
Ålder: 41.
Familj: Hustrun Sanna, mat- och dryckesskribent, barnen Sixten, 8, och Maja, 6.
Bor: Stora Essingen, Stockholm.
Gör: Kock och krögare på restaurangen Portal i Stockholm. Favoritvardagsrätt: Pizza och tacos.
Snöat in på: Experimenterar med att kunna servera råvaror som rabarber och sparris året runt genom att fermentera och lägga in. Har nu fyra hyllmeter inläggningar i ”fermenteringskylen” på Portal.
Bästa grej för att underlätta vardagsmatlagning: Diskmaskinen! Det är skönt att kunna städa av och få bort redskap från arbetsbänken medan man lagar maten och inte spara allt till efteråt.
Läs mer:
Experten: Här är bästa boxarna med rött vin