Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Erik Berglund/Shutterstock

Stjärnkocken Tom Sjöstedt avslöjar sina 6 bästa kökstips

Tom Sjöstedt, stjärnkock och jurymedlem i Sveriges Mästerkock, picklar nästan allt han kommer över. Här får du veta hur han gör! Dessutom får du tips på en oumbärlig hjälpreda i köket!

1. Inte bara broccoli. Marinera färsk broccoli och smaksätt med citronskal, olivolja och svartpeppar innan du till exempel steker den. Då blir broccolin helt fantastisk och smakerna framhävs på ett helt annat sätt än om du bara kokar den. Grönsaker kräver lite engagemang för att få det där lilla extra.

2. Ugnsrostade grönsaker är så gott och enkelt. Skiva exempelvis rotfrukter, hacka olika sorters kål och bryt blomkålsbuketter och lägg i en panna. Ringla över olivolja och krydda. Kål är min favorit. Grönkål, svartkål, brysselkål, allt blir gott ugnsrostat.

3. Skaffa en mandolin. Fänkål, morötter och andra fasta grönsaker kan man skiva tunt och sedan lägga i kallt vatten så att de blir krispiga och får fin textur. Innan du äter, dressa och salta en aning. En svarv är också ett roligt tillbehör och du kan svarva exempelvis zucchini, morötter och pumpa och äta i stället för pasta.

Tom Sjöstedt

Med i tv-programmet ”Kökets middag”.

Jurymedlem i ”Sveriges mästerkock 2021”.

Deltog i Svenska kocklandslaget vid segern i VM 2006 och blev Årets kock 2008. Ansvarade för Nobelmiddagen 2017 och införde vegetariska rätter.

Driver restaurangen Lilla Ego i Stockholm

4. Pickla grönsaker. Jag picklar alla möjliga sorters grönsaker, till exempel fänkål, lök, rödbetor, gulbetor, chili och jalapeño. Testa olika smaksättningar, gärna med lite hetta, som till exempel senapskorn, lägg till lagerblad och använd antingen ättika, vinäger eller citron som syra. Picklad chili och jalapeño är jättegott till tacos!

5. Enkla vardagspastan gör du med krossade tomater, lök, vitlök och chili som du låter fräsa länge med mycket olivolja och kanske med lite bacon. Råkar du ha salsicciakorv hemma, hacka och fräs med den också. Har du en skvätt vitt vin kan du även hälla ner lite av det. När pastan är klar ta lite av pastavattnet och rör ner i såsen. Krydda med örter och rikligt med parmesan.

”Jag picklar alla möjliga sorters grönsaker; lök, rödbetor, gulbetor, chili och jalapeño. Testa olika smaksättningar, gärna med lite hetta, som till exempel senapskorn ”

6. Tänk på uppläggningen. Lägg gärna upp maten i skålar och formar och ställ på bordet så att alla kan ta själva av det de vill ha. Det ser inbjudande och trevligt ut. Toppa gärna maten med färska örter. Det behöver inte vara så märkvärdigt, men gör att maten ser godare ut.