Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joona Laulajainen/Allt om Mat

Stjärnkocken Mathias Dahlgrens sommarmåsten

Krögaren och populära stjärnkocken Mathias Dahlgren har ständigt många bollar i luften. Just nu är han aktuell med nya boken ”Mat i sommartid”, med recept som ska passa hela perioden från valborg till dess att det är dags att ta upp båten. 

Spana in intervjun och ta del av vilka som är stjärnkockens egna sommarfavoriter här!

Från Valborg till dess att det är dags att ta upp båten räcker recepten i ”Mat i sommartid”. Hur tänkte du här? 

– I min förra kokbok fokuserade jag på de 182 dagarna, maten och livet på den mörkare halvan av året. Därför föll det sig naturligt att skriva en bok om de 182 ljusare dagarna som handlar om en längre ljus period och inte bara om fem semesterveckor i absolut högsommar. 

Hur hoppas du att boken ska användas? 

– Missionen är i huvudsak att ta ner matlagningen och umgänget kring maten till en realistisk och genomförbar nivå så att vi faktiskt lagar något och ses oftare och har trevligt tillsammans. Jag har försökt att bjuda på en bredd av recept som känns görbara i många olika situationer. Både det galet enkla till vardag och de lite pyssligare projekten till fest. 

Är du en helt annan sorts kock på jobbet jämfört med på lantstället sommartid? 

– I grunden är jag samma kock, jag har mina styrkor, svagheter och erfarenheter. Sedan skapar det självklart mindre förväntningar att bjuda någon eller några som inte är betalande gäster i en privat situation. Jag kan bjuda på något jag spontant själv är sugen på och laga något utifrån vad jag hittar i butiken för dagen, gräver upp ur grönsakslandet eller redan har hemma i kylen. 

Har du några absoluta sommarmatmåsten? 

– Privat upplever jag att mina semestrar ofta har två faser. I den första fasen längtar jag både efter att äta och laga sådant som de flesta andra tänker på som sommarmat. Grilla mycket, dricka kallt vin, äta mycket grönsaker och plockmat och kanske svänga ihop några fräscha sallader. Efter några veckor tröttnar jag på det och äter mer spartanskt. Så i den andra fasen kan jag njuta av nystekt strömming med potatismos och dillsmör, jag kanske hittar en halv falukorv i frysen eller så blir middagen bara en kantarellsmörgås med en lättöl. 

Är det svårare att vara spontan i sommarstugan? 

– Spontanitet handlar väl egentligen mest om hur kreativ och påhittig man orkar vara, det handlar väldigt lite om platsen. Det handlar om att se möjligheterna i situationen, strunta lite i hur andra gör och göra något som fungerar här och nu med vänner och bekanta. Är man tolv människor som ska dricka kaffe och man bara har sju kaffekoppar men femton dricksglas kanske det är smartast att servera kaffet i glasen till alla. Det viktiga är att alla som vill ha kaffe får det om de vill.

För härliga sommarrecept – spana in våra italienska favoriter här!

Läs mer:

10 rätter som passar perfekt i matlådan

8 superenkla pastarätter att laga till middag