Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gustav Otterberg och en populär men utskälld klassiker.Gustav Otterberg och en populär men utskälld klassiker.Gustav Otterberg och en populär men utskälld klassiker.
Gustav Otterberg och en populär men utskälld klassiker. Foto: Karin Törnblom/Shutterstock

Stjärnkocken hyllar den utskällda falukorven

Gustav Otterberg, kökschef på anrika Grand Hotel Saltsjöbaden utanför Stockholm, delar med sig av supersmarta grilltips, ett enkelt skärbrädsknep och lyfter falukorven till nya höjder. Se här!

Vill du bli säkrare i köket? Ta del av proffskocken Gustav Otterbergs smarta tips. Till exempel kan en bit hushållspapper göra underverk när du ska skära grönsaker, och att ugnsbaka köttet i förväg sparar tid på grillen. Sist men inte minst avslöjar han varför han verkligen gillar den så utskällda falukorven. 

Förbered din grillning

1. Om du ska grilla stora mängder kött kan du förbereda innan. Börja med att ugnsbaka köttet på bakplåtspapper. Om du vill ha det medium, baka på 90 grader tills det har 55 grader i kärntemperatur. Ta ut, låt svalna till rumstemperatur innan du lägger det på grillen. Salta, peppra och grilla sedan. Köttet kommer bli perfekt rosa.

Hushållspappersknepet

2. Undvik glidande skärbrädor genom att lägga en bit fuktigt hushållspapper under så slipper du jaga brädan.

Gustav Otterberg

Kocken Gustav Otterberg är kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden. Tidigare har han jobbat som köksmästare på Van Der Nootska Palatset samt som kökschef på restaurang Ekstedt och stjärnkrogen Leijontornet, alla i Stockholm.

Jobba inte ihjäl färsen

Foto: Per Ranung

3. Överarbeta inte färs, till exempel till pannbiff, köttbullar och hamburgare. När du ska rulla köttbullarna eller forma pannbiffen, packa och arbeta inte köttet för mycket, då får du hårda och torra biffar eller bullar. Själv rullar jag färsen som en limpa och skär sedan skivor.

Vaniljvisp på 1 minut

Foto: Jorunn Amcoff

4. Gör egen råkräm, en snabb vaniljkräm perfekt till bärpaj. Vispa en äggula och 50 gram socker luftigt med elvisp så att kristallerna löser upp sig. Tillsätt 150 gram grädde och fortsätt vispa till fin konsistens. Det tar cirka fem minuter. Smaksatt med vaniljsocker eller vaniljstång. Eller häll i en aning punsch för flärdfull smak.

Satsa på lokalt kött

5. Värna lokala producenter genom att stödja det lokala och småskaliga. Om de försvinner kommer vi få problem om vi ska förlita oss enbart på importerad mat. Tänk hellre 100 gram kött av hög kvalitet än 200 gram dåligt. Dryga ut med potatis eller en knäckemacka om du tycker portionen blir för liten.

Falukorvens möjligheter - hållbar, användbar och god

Foto: Ove Lindfors

6. Falukorv har oändliga möjligheter: perfekt i grytor, ugnsbakad, kokad och serverad med stuvade grönsaker och senap …. Falukorv må vara en utskälld produkt men jag ser det som ett ekologiskt sätt att tänka eftersom man använder hela djuret. Dessutom är det gott och håller länge i kylen.

Tidsknep

7. Spara tid genom att koka en hel kastrull med potatis så kan du äta den nykokt i dag, stekt i morgon, stuvad i övermorgon … Eller gör en dubbelsats ris, som du först äter nykokt och i morgon stekt som fried rice. Planera överlag matlagningen så slipper du panikhandla och stressa i köket.

Läs också: