Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stjärnkocken: ”Tror inte jag kommer tävla igen”

Till helgen är det härligt att lyxa med lite extra god mat. När tv-kocken Frida Ronge bjuder familj och vänner på lördagsmiddag föredrar hon att servera mat som inte tar allt för lång tid att förbereda – men som ändå känns lite extra lyxig. 

– Jag har inte riktigt tålamodet att stå och laga mat i flera timmar längre, säger Frida Ronge. 

Förutom att vara ett bekant ansikte från tv-rutan är stjärnkocken Frida Ronge gastronomisk ledare på lyxkrogen TAK i Stockholm. Ronge, som är uppvuxen i Göteborg, har gjort sig känd för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil, och har under sitt 36-åriga liv vunnit ett antal prestigefyllda priser inom gastronomi. I höst syns hon dessutom i TV4-programmet ”Kockarnas kamp”, där hon och 7 andra kända kockar gör upp i tuffa utmaningar i den ökända ladan på skånska Österlen. 

En av deltagarna som Ronge tävlar mot i programmet är kollegan Tea Malmegård, som också är en av Ronges närmsta vänner. 

– Vi kunde glädjas åt varandra när det gick bra, samtidigt kände jag absolut att vi båda var där för att vinna. Men vi är så trygga i vår vänskap, och vi hade diskuterat innan att om vi exempelvis står i såsduell mot varandra, då handlar det om att göra den godaste såsen, säger Ronge, som menar att hon under inspelningarna fick lära känna helt nya sidor av sig själv:

– Det fokuset och den nervositeten man kände innan man gick in i ladan, det var speciellt. Det har varit väldigt mycket blandade känslor. Jag har blivit tillfrågad tidigare år men inte känt mig bekväm, och egentligen inte en tävlingsperson, så jag har alltid tackat nej. Men där är något som pandemin påverkade mig, jag kände att jag ville utmanas på ett personligt plan, träffa nya människor och helt enkelt sättas lite på prov, säger hon och fortsätter:

– Man ska aldrig säga aldrig men jag tror att detta var sista gången jag tävlade, säger hon. 

Har du någon favoriträtt som du gärna bjuder på nu när hösten är här?

– En riktig favorit som är perfekt att laga nu är okonomiyaki, en japansk kålpannkaka som går varm här hemma. Den är också väldigt enkel att laga, och passar bra nu när det är svampsäsong. Alla brukar bli överraskade att en kålpannkaka kan bli så god, unik och smakrik med alla såser och tillbehör. En annan favorit är löjromspasta, det är jättegott, väldigt enkelt att laga och känns superlyxigt. De flesta älskar ju både pasta och löjrom, men själva kombinationen är ju lite ovanlig. 


När du lagar mat till vänner och familj, låter du maten ta tid eller ska det helst gå snabbt?

– Det kanske beror på att jag själv jobbar med mat, jag känner mer och mer att jag inte vill stå och preppa i två timmar. Snabbt och enkelt behöver det inte vara, men det behöver inte vara recept som tar för lång tid att laga, jag har inte riktigt tålamodet för det på samma sätt som jag kanske hade tidigare. 

Här hittar du Frida Ronges recept på Okonomiyaki 

Läs mer: Frida Svanberg: Bakningen blev en räddning