Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stjärnkock från New York lagar för planen

Chefskocken James Canorra gästspelade i Stockholm och bjöd på specialare för flygplan. 

Är man en av världens bästa flygpbolag vill man också servera sina gäster mat från en av världens bästa kockar. Continental Airlines satsar på att få nöjda och mätta first class-resenärer och de arbetar med James Canora för att uppnå bästa möjliga resultat. James Canora är chefskock på Delmonico's i New York och Delmonico's är stadens äldsta lyxrestaurang och han har på sitt tidigare jobb på Tribeca Grill serverat celebriteter som Liv Tyler och Robert De Niro.

Annorlunda att äta på höjden

I förra veckan gjorde han ett gästspel i Stockholm och bjöd pressen på sina specialiteter, bland annat en äkta amerikansk stek till varmrätt och till dessert en specialare från Delmonico´s "Baked Alaska"; en dröm av maräng och glass. Steken kan serveras på flygplanen men inte desserten, som skulle vara omöjlig att göra. På flygplanen är det andra förhållanden som gäller. Gästerna må vara lika celebra, men köken är små, trånga och lufttrycket gör att smaken förändras. 

 - Vi jobbar hela tiden med att planera och organisera och det är svårt, men vi är bra på vad det vi gör, säger James Canora. 

- På 10 000 meters höjd förändras allt, vin smakar till exempel bättre, berättar James som med tanke på höjden måste krydda maten annorlunda för att den ska smaka rätt på höjden. 

- Jag saltar mer än normalt. 

Han undviker också ofta kål på menyn, för att undvika magproblem bland resenärerna. Annars försöker de hålla menyn, som de ändrar 3-4 gånger per år, efter säsongerna och trenderna. 

 Vill du smaka på James mat kan du antingen boka en BusinessFirst-biljett från Stockholm till New York med Continental Airlines - eller boka bort på Delmonico´s i New York.

Så lagar de maten

En stek till exempel görs klar på marken till 3/4. Sedan sätter de på ugnarna när planet lyfter och värmer klart köttet till perfektion i planet.

Mycket av planeringen inför en perfekt flygplansmåltid består av kalibrering och tidsmätning av tillagningstid på två ställen. Rätten är så gott som färdiglagad på marken men såsen häller de på sist för att få ett färskt intryck.