Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
<p>Stinkbomben durian</p>
<p>Stinkbomben durian</p>
<p>Stinkbomben durian</p>
<p>Stinkbomben durian</p> Foto: Isabelle Rozenbaum/Photoalto

Stinkande frukt kan vara dödlig

Kombinationen alkohol och durianfrukt är farlig, visar forskare.

Asiatisk folktro säger att man kan dö av att konsumera alkohol tillsammans med den berömda "stinkfrukten" durian. Nu har forskare visat att det faktiskt finns fog för sägnen, enligt brittiska tidskriften New Scientist.  Det är första gången som en frukt i kombination med alkohol har visat sig ha ett vetenskapligt samband med ogynsamma reaktioner i kroppen.

John Maninang and Hiroshi Gemma vid japanska University of Tsukuba tror att effekterna beror på att fruktens höga svavelinehåll försämrar nedbrytningen av alkohol. Tester visade att durianextrakt hämmade nedbrytningsprocessen av gifter i kroppen med upp till 70 procent. Gemma påpekar att de som inte står ut med stanken som frukten ger ifrån sig nu har fått vatten på sin kvarn - den luktar bevisligen "fara".

Durian växer i Sydostasien hela året och importeras till Sverige i små mängder då och då. Den är oval med tjockt, träigt skal med piggar, och fruktköttet är gult och krämigt.

Frukten är näst intill omöjlig att förvara inomhus på grund av den påträngande lukten. Inte ens i de områden där lokalbefolkningen ser frukten som en läckerhet får den förekomma på hotell eller på bussar och liknande.