Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lind & co

Steffos bästa snapstips till midsommar

Steffo Törnquist vill få folk att bli bättre på att välja snaps efter maträtt. Här bjussar han på sina bästa snapskombinationer.

Steffo Törnquist är livsnjutare och spritexpert. I sin prisade bok "Steffos Spritbibel" (Lind & Co) går han igenom allsköns spritsorter, och ett stort kapitel är vikt åt snapsen.

Steffos första snaps bjöd hans morfar på. Vodka tillsammans med saltgurka, smetana och flytande honung blev en smakexplosion i munnen. Då var Steffo sju år. Kanske är det en bidragande orsak till att han nu är fullärd på hur man dricker sin snaps på bästa sätt.

Hur ska man tänka när man matchar snaps och mat?

- Det viktiga är nog att man tänker över huvud taget. De flesta gör inte ens det. Särskilt medelålders män har som regel en enda favoritsnaps, och den vägrar de byta oavsett vad de äter, säger Steffo Törnquist och fortsätter:

- Det finns två skolor när man dricker snaps, att fånga smaken i maten och så hitta samma smak i nubben. Kräfta med dill, till exempel, passar utmärkt med dillkryddade Läckö Slottsaquavit. Man kan tro att det blir för mycket dillsmak, men det är perfekt. Den andra skolan är att bryta av och hitta en motsatt smak i snapsen.

Finns det något man bör undvika?

- De som inte gillar snaps väljer ofta något lättdrucket, som svartvinbärsbrännvin. Den må vara lättdrucken men smakar fullständigt apa tillsammans med sill. Man skulle lika gärna kunna dricka spolarvätska. Då får de ytterligare en dålig snapsupplevelse och tror fortfarande att de inte tycker om snaps.

Vad tycker du om snapsboxarna, med många sorter?

- De är bra och roliga och erbjuder många smaker. Men även här ska man ju veta vad de passar till. Beska droppar funkar nästan inte till någon mat utan är mer tänkt mellan rätterna eller efter maten som en matsmältare. Ibland funkar den till och med att läppja på till en cigarr, men inte alltid.

Vad är bäst till sillen?

- Mitt grundtips är Läckö Slottsaquavit. Denna snaps passar till allt som kommer från havet: sillar, lax, skaldjur och löjrom. Min egen favorit är Gammal Norrlands Aqvavit, en sherryavrundad snaps med anis och fänkål. Men den passar inte med krämiga sillar som senap- och skärgårdssill utan är perfekt till klara sillar.

Vad måste finnas på ditt midsommarbord?

- Färskpotatis, smör och sill. Och gubbröra! Den är ett måste. Till den dricker jag också Gammal Norrlands.

Steffo Törnquist 

Gör: Programledare i TV4, författare, utbildar i och föreläser om sprit.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Familj: Hustrun Carro, sonen Max, bonusbarnen Amelie och Robert, Hunden Sally.

Äter helst: I trevligt sällskap.

Äter helst inte: Ensam.

Bästa köksprylen: Min asbra japanska kökskniv.

Efter sillen brukar många grilla. Finns det snaps som funkar till det?

- Om man grillar lamm passar Örtagårds Brännvin, som är kryddat med timjan och rosmarin, perfekt. Om man gör något texmex-aktigt som pulled pork skulle jag ta en Gammal Norrlands eller O P Anderson. Till den som står vid grillen kan man servera en Nyköpings Brännvin. Den är kryddad med anis och kan drickas som en pastis, med minst hälften vatten och gärna lite is om solen skiner.

Och till jordgubbstårtan?

- Hallands Fläder passar bra. Mitt tips är att skiva jordgubbar och marinera tillsammans med färsk ananas i kuber i Hallands Fläder och servera med en kula vaniljglass.

Gör du egen snaps?

- Det händer. Då ska man inte ta för många kryddor. Koncentrera dig på en smak. En snabbvariant är att ta Brännvin Special, den är 32 procent vilket är lagom för snaps, krydda med färsk dill och honung, eller citronskal och honung, och dricka den samma dag.

Hur firar du själv midsommar?

- Jag jobbar alltid på TV4 på morgonen. Sedan åker jag ut med min båt till någon ö i Stockholms skär-gård. Där försöker jag undvika alla eftermiddagsaktiviteter som att hoppa groda runt midsommarstången. Ibland lyckas jag och ibland inte. Sedan kommer lite kompisar, vi käkar, röker cigarr och spelar gitarr.

Din absolut godaste snapskombo?

- Mörk choklad och Rånäs Brännvin. Kakao och citrustoner gör att det smakar romerska bågar. Fast av hög klass.

”Steffos Spritbibel” vann i kategorin ”Spirits Book – Best in the world” vid Gourmand World Cookbook Awards i Paris.

Steffos snapstips

Gammal Norrlands (262), 219 kr 500 ml. Ren, kryddig smak med inslag av kummin, anis, fänkål och dillfrön, ton av sherry.

"En OP Anderson avrundad med en dutt sherry. Har blivit utsedd till världens bästa akvavit."

Hallands Fläder (7), 249 kr 700 ml. Kryddig smak med tydlig karaktär av fläder, inslag av enbär och kummin.

"En bra sommardrink. Som snaps passar den bäst till sillinläggningar utan lök, den är okej till kräftor och till milt kött som kyckling."

Läckö Slottsaquavit (33), 209 kr 500 ml. Kryddig smak med tydlig karaktär av dill, inslag av kummin och citrus.

"Läckö är fenomenal till löjromstoast. En lysande sillsnaps som aldrig tar över. Passar också till mat kryddad med vitlök, pepparrot och basilika."

Nyköpings Brännvin (266), 219 kr 500 ml. Ren smak med sötma och tydlig karaktär av anis, inslag av fänkål.

"En av våra äldsta snapsar, lanserad 1866. Svår till smörgåsbordet men överraskande lyckad till en rejäl fisksoppa."

O.P. Anderson Aquavit (42), 269 kr 700 ml. Ren smak med tydlig karaktär av kummin, anis och fänkål, inslag av fat.

"En av världens bästa akvaviter. Passar utmärkt till rejält lagrade ostar, vitlöksrätter, revben men också till kräftor, löjrom och rökt lax."

Rånäs Brännvin (148) 209 kr 500 ml. Ren, kryddig smak med inslag av apelsinskal och kanel. Ton av konjak.

"För mild för nattpytten, spännande till ärtsoppa. Som gjord för choklad!"

Alla citat är hämtade från "Steffos Spritbibel". 

Denna artikel publicerades för första gången i tidningen Allt om Mat 2013. Priserna på snapsen är uppdaterad.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!