Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Starta en surdeg- recept och tips

Att baka eget surdegsbröd kan kännas överväldigande, men när man väl har kommit i gång är det oerhört tillfredsställande. Med våra bästa tips och recept kan du komma i gång med surdegsstarten som gör brödbakningen roligare.

Starta en surdeg- recept och tipsStarta en surdeg- recept och tipsStarta en surdeg- recept och tips
Foto: Helén Pe

Dag 1, morgon

  • 60 gfint rågmjöl
  • 120 gvatten

Dag 1, kväll

  • 60 gvatten
  • 60 gfint rågmjöl

Dag 2, morgon

  • 60 gvatten
  • 60 gfint rågmjöl

Dag 3, morgon

  • 60 gvatten
  • 60 gfint rågmjöl

Gör så här

  1. Dag 1, morgon: Blanda fint rågmjöl/vetemjöl med vatten i en väl rengjord glasburk. Lägg locket lite på glänt och låt surdegen stå

    i rumstemperatur. 

  2. Dag 1, kväll: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl.

    Rör om. Låt locket ligga på glänt igen och låt surdegen stå i rumstemperatur.

  3. Dag 2, morgon: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl.

    Rör om. Lägg locket på glänt. Nu har surdegen förhoppningsvis kommit i gång lite och kan ställas in i kylen. Har den inte kommit

    i gång kan du tillsätta lite rårivet äpple, 1 tsk honung eller 1 tsk naturell yoghurt och sedan låta surdegen stå i rumstemperatur

    till dag 3.

  4. Dag 3, morgon: Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl.

    Rör om. Lägg locket på glänt och ställ in den i kylen.

  5. Dag 4, morgon: Nu ska sur­degen vara redo att användas. Förvara den i kylen med locket på glänt och mata den någon gång i veckan.

Gör så här

  1. Tips! Öka eller minska gärna ­mjölmängden så att surdegen får rätt konsistens. Mjöl kan nämligen ha olika förmåga att suga upp ­vatten. Det viktiga är inte mängden mjöl, utan surdegens konsistens som ska vara som en tjock, trög­flytande våffelsmet. 

Vad tyckte du om receptet?

Vetesurdeg (följ instruktionerna till rågsurdegen)

Dag 1, morgon

120 g vetemjöl 

120 g vatten

 

Dag 1, kväll

60 g vatten 

60 g vetemjöl

 

Dag 2, morgon

60 g vatten 

60 g vetemjöl

 

Dag 3, morgon

60 g vatten 

60 g vetemjöl

Vad är surdeg?

En surdeg bildas när man blandar mjöl och vatten och låter det stå i rumstemperatur tills det börjar jäsa. Tack vare att jästsvampar, mjölksyrabakterier och andra bakterier frodas uppstår en så kallad vildjäsning. Surdegen hålls vid liv genom att du regelbundet matar den med nytt mjöl och vatten.

Surdegsbröd har många fördelar, förutom en god och syrlig smak med mycket arom ger den långa jäsningstiden ett saftigt och elastiskt bröd med flera positiva näringseffekter. Surdegen förlänger dessutom brödets hållbarhet.

En surdeg kan göras på olika sorters mjöl, men det vanligaste är vetemjöl och/eller rågmjöl. Det är lättare att få i gång surdegen med mjöl av hög kvalitet, helst obehandlat, stenmalet och ekologiskt.

Hur håller man liv i surdegen?

Sköter man om sin surdeg kan den leva länge. Håll den vid liv genom att mata den 1–2 gånger i veckan. För att den ska vara aktiv och levande behöver den syre, så lämna locket lite på glänt. När du har matat surdegen, låt den stå i rumstemperatur med locket på glänt i några timmar så den hinner bubbla upp. Om du inte ska använda den, förvara den i kylskåp. Tänk på att årstiden kan påverka surdegen. På vintern kan den ta längre tid på sig att komma i gång. Då kan det vara bra att ställa den varmt, ovanför kylskåpet eller på golvet om det finns golvvärme.

Om surdegen skiktar sig: Rör om, ta upp och spara några matskedar och släng resten. Mata den sedan på nytt med mjöl och vatten. Om den inte luktar friskt och syrligt är det tyvärr bara att slänga den och börja om.

Man kan också spara surdegen genom att torka den. Bred ut den tunt på ett bakplåtspapper och låt den torka. Mixa det sedan till ett pulver. Lös upp pulvret i lite ljummet vatten när den ska återupplivas.