Vetesurdeg (följ instruktionerna till rågsurdegen)
Dag 1, morgon
120 g vetemjöl
120 g vatten
Dag 1, kväll
60 g vatten
60 g vetemjöl
Dag 2, morgon
60 g vatten
60 g vetemjöl
Dag 3, morgon
60 g vatten
60 g vetemjöl
Vad är surdeg?
En surdeg bildas när man blandar mjöl och vatten och låter det stå i rumstemperatur tills det börjar jäsa. Tack vare att jästsvampar, mjölksyrabakterier och andra bakterier frodas uppstår en så kallad vildjäsning. Surdegen hålls vid liv genom att du regelbundet matar den med nytt mjöl och vatten.
Surdegsbröd har många fördelar, förutom en god och syrlig smak med mycket arom ger den långa jäsningstiden ett saftigt och elastiskt bröd med flera positiva näringseffekter. Surdegen förlänger dessutom brödets hållbarhet.
En surdeg kan göras på olika sorters mjöl, men det vanligaste är vetemjöl och/eller rågmjöl. Det är lättare att få i gång surdegen med mjöl av hög kvalitet, helst obehandlat, stenmalet och ekologiskt.
Hur håller man liv i surdegen?
Sköter man om sin surdeg kan den leva länge. Håll den vid liv genom att mata den 1–2 gånger i veckan. För att den ska vara aktiv och levande behöver den syre, så lämna locket lite på glänt. När du har matat surdegen, låt den stå i rumstemperatur med locket på glänt i några timmar så den hinner bubbla upp. Om du inte ska använda den, förvara den i kylskåp. Tänk på att årstiden kan påverka surdegen. På vintern kan den ta längre tid på sig att komma i gång. Då kan det vara bra att ställa den varmt, ovanför kylskåpet eller på golvet om det finns golvvärme.
Om surdegen skiktar sig: Rör om, ta upp och spara några matskedar och släng resten. Mata den sedan på nytt med mjöl och vatten. Om den inte luktar friskt och syrligt är det tyvärr bara att slänga den och börja om.
Man kan också spara surdegen genom att torka den. Bred ut den tunt på ett bakplåtspapper och låt den torka. Mixa det sedan till ett pulver. Lös upp pulvret i lite ljummet vatten när den ska återupplivas.