Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Unsplash/Denise Crew/Netflix

Städa enligt Marie Kondos metod – 7 snabba tips till ett rent kök

Sedan ”Konsten att städa – med Marie Kondo” dök upp på Netflix i slutet av 2018 vill alla organisera som den japanska städgurun Marie Kondo. Men hur organiserar man sitt kök bäst utan att det blir fullständigt kaos?

Sajten Buzzfeed har listat några av Marie Kondos allra bästa städtips enligt KonMari-metoden från hennes två bästsäljande böcker, som vi också tagit del av. När du är klar med både läsning och städning så kan vi nästan lova att köket (om det inte gjorde det tidigare) kommer ge dig glädje, alltså ”spark joy” som Marie själv skulle ha sagt.

1. Lägg ingenting på köksbänken

”Placera ingenting på köksbänken runt diskhon och spisen”, skriver Marie och nämner även, ”Du kommer att bli förvånad över hur lätt det blir att använda ditt kök om förvarar dina köksprodukter med detta i bakhuvudet”. Visst, det kanske låter aningen svårt att jämnt hålla köksbänken ren från prylar, men hon har ju en poäng. Köket kommer inte bara kännas renare utan det kommer också vara lättare att laga mat där. Går det inte att städa bort allt du har på köksbänken? Låt i så fall bara det absolut viktigaste stå kvar!

2. Gå igenom dina köksprylar

”Har du mindre köksprylar som du köpte när de var på tapeten men som du tröttnat på eller inte använt på flera år? Då är det dags att tacka dem för den roll de spelade i ditt liv och säga hejdå!”, skriver Marie.

De du fortfarande har användning av då? Ställ de i köksskåpen så du slipper ha de framme. ”Produkter som fortfarande används men mer sällan borde förvaras i ett köksskåp eller på översta hyllan där de inte syns”, skriver Marie.

3. Sälj eller ge bort kokböcker som inte ger dig glädje

Gå igenom dina kokböcker där hemma, finns det ingenting du lagat från dem eller ger de dig ingen glädje? Skänk dem till någon eller sälj!

Pssst, ett tips från oss på Allt om Mat – du hittar ju ändå alla de bästa och godaste recepten här inne (och vi tar ingen plats alls i hyllorna).

Foto: Denise Crew/Netflix

4. När du planerar hur du ska organisera ditt kök – tänk ut hur det blir lättast att rengöra

”Det är omöjligt att njuta av matlagningen i ett smutsigt kök”, skriver Kondo. ”När du planerar förvaringen, satsa på att gör det enkelt att rengöra. Håll arbetsytor tomma och försök att  förvara alla ingredienser och redskap i skåp och på hyllor. Torka alla ytor varje gång du lagar mat för att få bort fläckar av vatten och olja”, fortsätter Kondo.

5. Förvara dina bestick och köksprylar stående eller i en insats

”Om du saknar lådutrymme i ditt kök, förvara dina bestick upprätt i rör i skåpet”, säger Marie. ”Om du förvarar dina bestick och mindre köksredskap i lådor så använd en lådinsats eller avdelare för att organisera dem”.

6. Håll lådorna kategoriserade för att köket ska kännas mer organiserat...

”Köket har en tendens att ha en mängd småsaker som tar upp plats och inte riktigt passar ihop”, har Marie berättar för Elle Decor. ”Mitt bästa råd, speciellt för lådor är att utnyttja dem till sin maximala potential. Håll dina saker organiserade så de inte ligger huller om buller i en låda”.

7. Placera alla dina förbrukningsvaror på ett ställe

”Om du har flera förpackningar med exempelvis plastpåsar och aluminiumfolie, ta ut dem ur papperskartongen och lägg alla i en gemensam behållare för att spara plats”, skriver Kondo.

Nyfiken på mer? Här kan du hitta Marie Kondos böcker ”Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem” och ”Spark Joy”.