Sprängfylld!
Nästa gång du vill äta något riktigt nyttigt - testa granatäpplet!
Proffstipset
Leila Lindholm, TV4-kock, som skrivit boken ”Leilas guldkant på vardagen” (Bokförlaget Natur & Kultur):
– En martinidrink med granatäpple är frisk och god med en fräsch och syrlig smak. Den
har en röd, julig färg och passar bra med en kanelsockrad kant på glaset.
1 granatäpple
3 cl sockerlag
6 cl vodka
8 cl färskpressad äppeljuice
(eller äppeljuicekoncentrat)
Is, granatäppelkärnor och rosenblad till garnering
GÖR SÅ HÄR:
1. Dela granatäpplet på mitten och ta ur kärnorna.
2. Mosa kärnorna och sockerlagen med muddlerpinne i en drinkshaker.
3. Tillsätt vodka, äppeljuice, is och skaka ordentligt.
4. Sila upp drinken i martiniglas och garnera med ett rosenblad och några granatäppelkärnor.
En helig frukt
Granatäpplet ansågs förr av både judar och egyptier som en helig frukt. Till Sverige importeras den främst från områden kring Medelhavet och Sydamerika.
Inte ett äpple
Granatäpple (Punica granatum) är ett träd. Trädet kan bli upp till åtta meter högt och blommar från maj till oktober. De röda blommorna utvecklas senare till granatäpplen. Tidigare tillhörde trädet familjen granatäppleväxter, men har nu placerats i familjen fackelblomsväxter.
Fantastiskt nyttig
Redan under romartiden uppskattades granatäpplen för sina läkande egenskaper och fortfarande används de som läkeväxt i många kulturer. Under 1990- talet har forskning visat att granatäpplet är fullt av antioxidanter, varav några av dem anses vara unika. Granatäpplet anses förebygga cancer och förhindra hjärt och kärlsjukdom genom att påverka blodtrycket och kolesterolet.
Oätligt skal
Granatäpplets skal och skiljeväggar är oätliga. Man äter det geléaktiga fruktköttet med kärnorna. Det röda fruktköttet har sötsyrlig smak, som röda vinbär ungefär, och passar bra i sallader och desserter.
Så äter du den
Dela den med en vass kniv och ät fruktköttet och kärnorna med en sked. Eller skär upp i flera delar, vänd ut och in och skrapa ut innehållet. Fint som garnering både i sallader och på desserter.
Välj efter skalet
Välj frukter som har blankt skal. Är skalet hårt och torrt har frukten förvarats för länge. Hållbarheten är cirka en vecka i kylskåp.
Används i drinkar
Granatäpplen används för att tillverka grenadin, en vanlig ingrediens i drinkar som till exempel ”San Francisco”. Den röda saften pressas ur fruktköttet
och används även till att färga desserter.