Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Använd alltid lock när du kokar upp vatten - och spara el.Använd alltid lock när du kokar upp vatten - och spara el.Använd alltid lock när du kokar upp vatten - och spara el.
1 AV 2
Populära tv-kockens knep • Ingen knivslip behövs
2 AV 2
Använd alltid lock när du kokar upp vatten - och spara el.
Foto: Choreograph / iStockphoto

Spara el - så minskar du elförbrukningen i köket

Är du oroad för nästa elräkning? Genom att laga mat på smarta sätt och använda vitvarorna i köket rätt kan du sänka din elförbrukning och spara en hel del pengar. Här får du hjälp av experterna.

Med stigande elpriser är alla spartips välkomna - från val av eldistributör till hur du kan minska din elförbrukning. Det går att till exempel att laga mat energieffektivt - man måste bara lära sig hur. Allt om Mat har pratat med energirådgivare och namnkunniga kockar som här delar med sig av enkla knep som kan sänka elförbrukningen i ditt kök och på så sätt hålla nere elräkningen.

Ett storkok drar mindre el än flera middagar

Genom att laga storkok, utnyttja ugnens eftervärme för att värma mat, laga flera saker samtidigt på en plåt och alltid använda lock när du kokar upp vatten har du kommit en bra bit på vägen. Det går till exempel att koka både potatis, ägg och ris på eftervärme.

– Om man kokar ris kan man koka upp vattnet och sedan stänga av plattan. Men då får man absolut inte lyfta på locket. Det gäller att man har tid också, säger kocken och tv-profilen Tina Nordström.

Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland och kocken och tv-profilen Tina Nordström delar med sig av energismarta kökstips.Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland och kocken och tv-profilen Tina Nordström delar med sig av energismarta kökstips.Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland och kocken och tv-profilen Tina Nordström delar med sig av energismarta kökstips.
Receptmakaren Gunilla von Heland kokar matvete på eftervärme.Receptmakaren Gunilla von Heland kokar matvete på eftervärme.Receptmakaren Gunilla von Heland kokar matvete på eftervärme.
1 AV 2
Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland och kocken och tv-profilen Tina Nordström delar med sig av energismarta kökstips.
Foto: Helén Pe & Cornelia Nordström
2 AV 2
Receptmakaren Gunilla von Heland kokar matvete på eftervärme.
Foto: Helén Pe

Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland ställer kastrullen, när innehållet kokat upp, på en träskärbräda för att tillaga gröt, matvete och andra gryn. Dessutom utnyttjar hon ångan över kokande ris och potatis.

– Koka grönsaker som broccoli eller ärtor över ris eller potatisen i en ånginsats. Eller laga fisk i en rund ugnsform som passar att sätta ovanpå potatiskastrullen och sedan locket på. När potatisen är klar är fisken klar. Passar mindre hushåll bäst.

6 tips som minskar elförbrukningen när du lagar mat

Storkok

Laga många portioner grytor, soppor, gratänger och pastasåser. Frys in i portionsförpackningar - till middagar och matlåder framöver.

Koka ris, ägg och potatis på eftervärme

Lägg det du ska koka i kallt vatten - koka upp under lock och dra sedan kastrullen från plattan. Ställ kastrullen, gärna inlindad i tidningspapper eller en handduk, på en träskärbräda och låt råvaran ”koka” klart.

Ångkoka

Utnyttja ångan över kokande potatis och ris till att tillaga fisk och grönsaker.

Laga flera rätter samtidigt

Ugnsstek köttbullar tillsammans med klyftpotatisen. Lägg en laxsida på plåten intill grönsaker som rostas.

Ska du baka bröd kan du passa på att värma maten i ugnen på eftervärmen.

Vattenkokare och lock

Koka upp pastavatten i vattenkokare, häll därefter över i en kastrull. Använd alltid lock när du kokar upp vatten i en kastrull.

Mikro

Värm maten i mikron i stället för i ugnen - snabbare och energisnålare.

Du kan också sänka elkostnaderna genom att ta hand om och använda dina vitvaror på bästa sätt. Frostar du av kyl och frys regelbundet och håller baksidorna dammfria reducerar du elåtgången. Använder du varmluftsugn kan du sänka gradtalet med upp till 25 grader jämfört med över- och undervärme. 

– Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning. Varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med cirka 5 procent, säger Karin Skopac, energi- och klimatrådgivare på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Örnsköldsviks kommun.

Är du i färd med att köpa nya vitvaror är det viktigt att du har koll på energimärkningen och att du sedan väljer Eco-program när du till exempel diskar.

- Eco-programmet använder minst energi eftersom det använder mindre vatten och diskar vid lägre temperatur. Tack vare den låga temperaturen går det inte heller åt så mycket el, säger Karin Skopac.

Så använder du vitvarorna i köket på ett elsmart sätt

Induktionsspis & varmluftsugn

Laga mat på induktionsspis - mest energieffektivt

Använd ugnens varmluftsfunktion

Välj Eco-disk

Diska med maskinens Eco-program

Kyl och frys

Tänk på att varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent

Frosta av kyl och frys

Låt maten svalna innan den åker in i kyl eller frys

Tina fryst mat i kylen så tar du tillvara kylan

Glöm ej stänga av fläkten

Använd inte fläkten mer än nödvändigt

Välj kranar med omsorg

Byt till effektiva kranar - spara cirka 40 procent av varmvattnet i kök och badrum

Källa: Energimyndigheten

Läs också: Billig mat som gör dig mätt - recept och experternas bästa tips