Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 spännande fakta om sharonfrukt

Sharonfrukten är ett orange tomatformat bär som ofta ser lite kantstött ut. Men har du koll på vad det egentligen är för något? Här är 5 spännande fakta om sharonfrukt!

1. Många namn

I Sverige säljs den vanligtvis med namnet sharon, men den kallas också kaki, kakiplommon, och japansk eller kinesisk persimon. Sharon växer på fruktträdet av släktet Diospyros.

2. Tomatform

I formen liknar sharon en tomat, och precis som tomaten så är sharonen egentligen ingen frukt utan ett bär botaniskt sett.

3. Ingen garvsyra

Sharon är en utveckling av kaki/persimon, som till skillnad från sina föregångare saknar garvsyra och kan ätas när den är hård.

4. Söt smak

Sharonen har ett orange skal, och ett lite geléaktigt fruktkött med en smak som påminner om ett sött plommon.

5. Bra fläckar

Ratar du sharonfrukter om den har bruna fläckar? Gör inte det! De bruna fläckarna beror på att sockret i den fällts ut, och inte på att det är något fel på frukten.

Läs också:

Källor: Allfrukt, Hebe.

Artikel från Mitt kök