Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Broccoli- och potatissoppaBroccoli- och potatissoppaBroccoli- och potatissoppa
Broccoli- och potatissoppa Foto: Holger Edström

Soppan kan vara en riktig fettfälla

Vissa av dem kan vara som att äta en hel BigMac. Många innehåller ansenliga mängder salt. 

Här är de fyra värsta sopporna:

1. Soppa på burk. Ett enkelt sätt att få i sig en snabb lunch kan tyckas. Men mängden kalorier du får i dig är oftast på tok för hög. Likaså mängden salt som kan vara uppåt fyra gånger så mycket i en portion som rekommenderat dagligt intag. Välj soppa genom att läsa det finstilta på burken och se helst till att välja en soppa som inte innehåller mer än 200 kalorier per portion.

2. Torkad soppa. Bara att blanda ut med vatten så har du en färdig lunch. Men en torkad soppa är faktiskt värre mat än den på burk och det beror främst på allt som pulvret måste innehålla för att hålla länge och klara av att bli soppa med hjälp lite vatten. De här sopporna är ofta också väldigt salta.

3. Något gräddigt. En gräddig fisksoppa... ja, det är gott men vill du tänka på midjemåttet gäller det att se upp. Fettmängden är ofta riklig och en hel del mättat fett finns i sådana här soppor. Kan vara riktigt kaloribomber. Det bästa är att göra en egen fisksoppa.

4. Tillbehör. Vill du slänga på en handfull krutonger eller dra fem varv på saltkvarnen över soppan? Eller en rejäl smörgås vid sidan? Motstå frestelsen och du får en mycket nyttigare måltid.

Källa: Newsweek.com

Smala soppor

Bäst är att äta ur snabbsoppssortimentet: 

Klara soppor, utan redning.

Göra egen soppa. Lätt som en plätt och du kan dra ner betydligt på saltet och grädden.

Indisk soppa

Fisksoppa från BohuslänTomatsoppa med cappuccinoskum