Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla deltagare i Hela Sverige bakar 2022
Alla deltagare i Hela Sverige bakar 2022
Alla deltagare i Hela Sverige bakar 2022
1 AV 3
Lyxigt bakverk att imponera på fikagästerna med
2 AV 3
Foto: Gabriel Liljevall/TV4
3 AV 3
Alla deltagare i Hela Sverige bakar 2022
Foto: Gabriel Liljevall / Allt om Mat

Sophie Dahlbäck vann ”Hela Sverige bakar” 2022

Efter en spännande final med pizzabak och guldskimrande tårtor blev det till slut Sophie Dahlbäck som tog hem vinsten i årets upplaga av ”Hela Sverige bakar”.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle vinna, det fanns inte i min värld.

Under hösten har tolv bakentusiaster tävlat i det ikoniska baktältet vid Taxinge slott. Finalen av tittarfavoriten ”Hela Sverige bakar” bjöd på tårtbak där deltagarna fick fem timmar på sig att skapa extravaganta tårtor med gulddekor. Dessutom ställdes hemmabagarna inför den tekniska utmaningen där de skulle bemästra pizzakonsten och baka två pizzor. Vinnaren blev Sophie Dahlbäck som hoppas på att kunna jobba med bakning framöver.

Grattis till vinsten! Hur känns det att du tog hem tävlingen?

– Helt overkligt, jag kan fortfarande inte riktigt ta in att jag vann. Det är som en dröm. Det har gått några månader sedan vi spelade in men jag har fortfarande en overklighetskänsla inför vinsten.

Hur viktigt var det för dig att vinna?

– Jag har tänkt att jag egentligen inte är en tävlingsmänniska tills jag var med i Hela Sverige bakar. Jag hade aldrig trott att jag skulle vinna, det fanns inte i min värld att det skulle kunna bli så. Det var inte förrän i finalen som jag visste att jag hade en chans. 

Vad var det som fick dig att söka till programmet?

– Jag har blivit kontaktad av programmet tidigare men då har jag inte riktigt känt mig redo. Jag ville känna att jag hade lite koll på alla moment som skulle kunna dyka upp innan jag sökte, som temperering av choklad till exempel. Jag ville inte komma dit och känna att jag inte kan så jag ville öva ordentligt innan. Jag sökte även förra året men då skickade jag in ansökan för sent, men nu hände det.

Var det som du trodde att vara med i programmet?

– Jag har följt programmet slaviskt varje år men hade inte så stora förväntningar eftersom jag aldrig varit med i något liknande tidigare. Men press och stress hade jag väntat mig, att det skulle vara tufft att försöka hinna med på den tid man fick. 

Vad var det roligaste med att vara med?

– Att baka tillsammans med alla andra som har samma intresse var det bästa. Och att få testa mina kunskaper, jag har bakat mycket hemma men jag har inte vetat om jag är så bra på att baka egentligen. Det var roligt att komma dit och se vilken nivå jag låg på, och hur jag hanterade att baka i tv. Men jag hade aldrig kunnat tänka mig att få träffa så många fina människor som jag gjorde. Vi blev snarare ett team än konkurrenter. 

Hur skulle du beskriva din bakstil? 

– Jag tycker om att baka sådant där det finns utrymme att dekorera, det är den roligaste biten. Det får gärna vara snyggt men ska också smaka gott såklart. Jag är nog lite puttinuttig och tycker det är fint när det är rosa. Jag älskar kolasås och choklad. 

Vad hoppas du att din medverkan och vinst i programmet ska leda till?

– Jag hoppas verkligen att det leder till att jag får jobba med bakning på något sätt. Att det öppnas dörrar som gör att det blir något mer än en hobby. Det hade varit roligt att ha något eget, eller hålla i kurser. Jag är öppen för olika alternativ, men något som involverar bakning hade varit fantastiskt roligt. 

Sophies bästa baktips

1. Tänk på att börja i tid, förbered så mycket du kan.

2. Våga testa. Det som ser avancerat ut behöver inte vara avancerat, där tycker jag att man ska våga prova sig fram. Gärna även med smaker och texturer, att våga prova nya kombinationer. 

3. Väg gärna ingredienserna när du bakar tårtbottnar och öppna inte ugnsluckan innan kakan har stått 20 minuter i ugnen.

Sophie Dahlbäck

Ålder: 36 år.

Gör: Student.

Familj: Sambon Glenn och sonen Melker.

Bor: Hjärup, utanför Lund.

Bakar helst: Desserter och tårtor.