Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Söndagsmiddag – klassiska recept och kockens bästa tips

Att bjuda vänner och familj på söndagsmiddag är det perfekta avslutet på helgen. Här bjuder vi på fem riktiga favoritrecept på klassiska rätter att servera, och dessutom ger Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin sina bästa knep för hur du kan tänka när du planerar din middag. 

Porterstek, sjömansbiff eller oxrulader – vilken rätt blir din söndagsfavorit? 

Att samlas kring en riktigt god söndagsmiddag är en uppskattad tradition för stora och små. På söndagar har man kanske lite mer tid att lägga just på matlagningen, och då är det trevligt att servera en god stek eller gryta som fått puttra i timmar. 

Samla energi för en ny vecka

Cecilia Lundin är Allt om Mat:s kock och matexpert, och hon tycker att en söndagsmiddag med nära och kära är ett ultimat sätt att tanka energi för den nya veckan på. 

– En söndagsmiddag är en middag när man träffar sin familj eller vänner, lagar något som tar lite längre tid än den vanliga vardagsmaten och som gärna kan bli till några matlådor när sedan jobbveckan är i gång igen. Man äter lite tidigare än de andra helgdagarna för att sedan förbereda sig inför veckan. Det är trevligt att ta en gemensam promenad för att sedan tillsammans gå hem och njuta av exempelvis en gryta som har fått puttra länge på spisen och som bara behöver värmas på, säger Cecilia Lundin.  

Behöver inte vara krångligt

Hon tycker att en söndagsmiddag inte behöver vara allt för avancerad, och att det är en bra idé att hjälpas åt med allt från att förbereda maten till att ordna med dukningen. 

– Det behöver inte vara så pretentiöst. Låt någon duka bordet, en annan fixa salladen medan du gör det sista med middagen, kanske skivar köttet eller stoppar in den förberedda gratängen i ugnen, säger hon. 

En rejäl fläsk-eller nötstek är klassisk mat till söndagsmiddagen. Och för att den ska bli så god som möjligt finns några saker som är viktiga att tänka på, menar Cecilia. 

– Bräsera köttet i rikligt med vätska och använd termometer för bästa resultat. Och det viktigaste av allt, se till att det finns rikligt med sås som både passar till steken och som man kan mosa potatisen i, säger hon. 

6 klassiska och goda rätter att servera till söndagsmiddag:

Klassiskt med porter

Mustig allt i ett-gryta

Klassisk köttgryta med rotfrukter

Gräddiga rullader på nötkött

Slottsstek med kokta grönsaker

Härlig gratäng med fisk och och potatismos

 

Sugen på vegetarisk söndagsmiddag? Spana in denna goda lasagne med ricotta och grönsaker!

Läs också: 

Kockens bästa tips när du lagar sås + 10 klassiska såser

Så lagar du en perfekt potatisgratäng – tips och recept

Recept på 5 goda kycklinggrytor och kockens bästa tips