Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
”Mikrotricket” maxar saften ur frukten
2 AV 2

Sommelieren: Drick bubbel rakt igenom en middag

Amanda Nordlöw är sommelier och filmproducent – och är just nu aktuell med sin första kokbok ”Den sista kokboken”. I den finns inga regelrätta recept, vilket speglar hela hennes matfilosofi. Hon vill uppmana människor till att våga gå ifrån recept, och börja lita mer på sina olika sinnen i matlagningen. 

Här delar hon sina spännande tips och trix!

1. Lita på dina sinnen 

Våga gå ifrån recepten och finslipa din förmåga att använda dina andra sinnen när du lagar mat. Lär dig känna när pastan är klar, smaka av och se om det behövs mer syra. När det börja dofta svagt bränt från ugnen är nog grönsakerna klara. Lyssna efter att smöret tystnar i pannan och sedan börjar ”prata” igen, då är det dags att lägga ner köttbiten. Lita på dina sinnen och försök träna upp dem! Då kommer man ha den kunskapen förevigt. Kolla av om sötma, beska, syra, sälta och umami finns. Om sitter grundsmakerna sitter så har man oftast lagat god mat. 

2. Kika vad du har hemma 

När du ska laga mat, börja med att kika vad du har hemma. Det blir en kul begränsning att börja i den änden. Sedan kan man kika vad som är på extrapris i affären. Är det bra pris på aubergine brukar jag köpa massor av aubergine, sedan gör jag olika rätter med aubergine resten av veckan. Första dagen blir det kanske en melanzane, sedan en baba ganoush. Man tvingas vara kreativ!

– Är det bra pris på aubergine brukar jag köpa massor av aubergine, sedan gör jag olika rätter med aubergine resten av veckan, säger Amanda Nordlöw.– Är det bra pris på aubergine brukar jag köpa massor av aubergine, sedan gör jag olika rätter med aubergine resten av veckan, säger Amanda Nordlöw.– Är det bra pris på aubergine brukar jag köpa massor av aubergine, sedan gör jag olika rätter med aubergine resten av veckan, säger Amanda Nordlöw.
– Är det bra pris på aubergine brukar jag köpa massor av aubergine, sedan gör jag olika rätter med aubergine resten av veckan, säger Amanda Nordlöw. Foto: Daniel von Malmborg/Ulrika Pousette

3. Skaffa en mandolin

En mandolin gör att middagarna blir bättre. Jag skär allt med mandolinen! Om jag exempelvis ska steka lök så mandolinar jag ner den, det gör inget att det blir skivat i stället för hackat. De flesta grönsaker tjänar flesta grönsaker tjänar på att skäras tunt i mandolin. 

Proffskocken

Amanda Nordlöw, 37, är filmproducent och sommelier. Just nu är hon aktuell med sin första kokbok ”Den sista kokboken” (Mondial). 

4. Laga något som alla kan äta

När man ska bjuda på middag vet man inte alltid hur många som kommer, om någon är allergisk eller inte äter något. Ett bra knep är att laga en enkel rätt som är det väsentliga, och som de flesta kan äta. Kanske en linsgryta eller rostade rotsaker. Bygg sedan på rätten och ställ fram skålar med någon röra, lite oliver, en ostbit, en sallad eller brytbönor. Då kommer alla kunna äta något, och det blir en känsla av att man delar måltiden med varandra. 

5. Tänk i tema

När jag bjuder på middag brukar jag tänka tematiskt. Ibland är det smaker från Mellanöstern eller Japan som får styra, andra gånger är det rätter med tema ”sommarfräscht”. Kanske utgår jag från en bönsallad med melon, sedan bygger jag på det med smaker som passar. En Västerbottensostkräm med picklad silverlök och andra goda grejer.

6. Servera bubbel till maten

Jag tycker att man kan dricka bubbel rakt igenom en middag, det funkar toppen. Vita viner med hög syra är ofta säkra kort, och bubbel har ofta en hög syra vilket gör att det passar till många rätter. Gör du flera smårätter är det statistiskt bra chans att det passar.