Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smashad potatis och smashburgers - populärt, gott och enkelt att laga
Smashad potatis och smashburgers - populärt, gott och enkelt att laga
Smashad potatis och smashburgers - populärt, gott och enkelt att laga
1 AV 2
Enkla knepet gör rivningen lättare
2 AV 2
Smashad potatis och smashburgers - populärt, gott och enkelt att laga
Foto: Helén Pe & Lisa Björner

Smashad mat - allt du vill veta om heta trenden

Trenden att smasha, det vill säga krossa eller ”slå sönder” mat breder ut sig i Sverige. Från smashad potatis till efterrätter och smashed burgers. Allt om Mat har pratat med receptmakare och matexperter om hur man lagar trendmaten och varför det blir så gott när man krossar potatis!

Smashad mat har de senaste åren seglat upp som en het ingrediens i det svenska köket. Att den är smashad innebär helt enkelt att man trycker till det som ska tillagas och antingen gratinerar eller steker det. Mest uppmärksamhet har smashad potatis fått där kokt potatis, bäst blir den med skalet på, plattas till och sedan gratineras i ugnen. Den tilltryckta potatisen kan toppas med riven ost, örtkryddor eller flingsalt om man vill göra det enkelt för sig. Genom att trycka till råvaran och sedan gratinera den får man en ny och lite frasig textur. 

Petra Lindstrand, receptmakare och stylist på Allt om Mat, har skapat ett av våra absolut mest populära recept när det kommer till smashad potatis.

Varför har det blivit så populärt att smasha mat som tillagningsmetod?

– Jag tror att många kan tycka att det är svårt att hitta på något som känns gott med potatis. Man tänker mest kokt potatis. Det här är ett enkelt och kul sätt att förvandla den lite tråkiga potatisen till en lyxigt och roligt tillbehör som också smakar fantastiskt.

Vad gör det med maten - alltså textur- och smakmässigt?

– Genom att smasha potatisen platt så försvinner den där ”tråkiga” potatiskänslan. Kryddar och gratinerar man med bland annat smör, olivolja, ost, ströbröd och örter så bli ju varje tugga smakrik och krispig.

Bästa potatissorten till smashed potatoes

Petra rekommenderar potatisen Amandine när man ska göra smashad potatis. Det är en fast potatis som håller formen efter kokning. Men du kan smasha i princip alla råvaror du gillar.

– Det är bara att prova sig fram. Man kan säkert smasha det mesta; testa till exempel broccoli, gulbetor, jordärtskockor, eller sötpotatis.

Petras smashad potatis med västerbottensost och rimmad stekt lax är ett exempel på ett recept som blivit en jättesuccé på Allt om Mat.

Hur kom du på receptet?

– Jag skrev det första receptet på smashad potatis för tre, fyra år sedan. Till den här rätten ville jag göra den smashade potatisen lite svensk med västerbottensost i stället och med en härlig sommarfeeling. Jag älskar lax i alla former och tänkte att potatisen skulle passa väldigt bra till lättrimmad stekt lax.

Trenden att smasha har till och med letat sig in bland desserter. För självklart kan man använda metoden när man serverar efterätter också. En pavlova gör sig lika bra hel som krossad - se här:

Smashed burgers

Att smasha hamburgare har däremot varit på tapeten en längre tid och det är en metod man använder för att få en lite hård och knaprig yta på köttfärsen samtidigt som mer yta får smak. Smashed burgers får man genom att hastigt rulla köttfärs till en boll, lägger ner den i stekpannan där man trycker till den ordentligt. Enligt den amerikanske burgareexperten George Motz, som Allt om Mat tidigare pratat med, är det här inget nytt sätt att steka hamburgare på.

– Det är egentligen en extremt gammal metod som funnits i flera hundra år, men som blivit populär och trendig på nytt den senaste tiden. Den senaste tiden har det även blivit populärt med ”extreme smash”, där är burgaren så platt att man nästan ser rakt igenom den. Jag har sett att fler och fler ställen använder den metoden, säger George Motz.

Läs hela intervjun med George Motz här!

Smashad potatis och smashade hamburgare har det gemensamt att de plattas till rejält innan de tillagas. Däremot skiljer sig tillagningen - grönsaker som smashas gratineras sedan i ugnen, hamburgare steks i stekpanna eller på stekhäll.

Recept på smashad potatis och andra smashade rätter

Läs också:

Grilla halloumi som ett proffs 

Här är den godaste hamburgerdressingen - stort test

Koka färskpotatis - kockens bästa knep