Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smarta källor till B-vitamin i maten

Här är åtta enkla råvaror som innehåller mycket B-vitaminer. B-vitamin finns i potatis, broccoli och spenat. Här listar vi maten som ger dig dagsbehovet.

B-vitaminer behöver vi för att kroppen ska fungera normalt, vid ämnesomsättningen och energiutnyttjandet. Det finns en mängd vanliga symptom som kan vara tecken på att du lider av B-vitaminbrist, till exempel dålig balans, yrsel, domningar och svår trötthet. Men för att säkert veta att det är B-vitaminbrist kan en läkare testa dig med ett snabbt blodprov.

För att undvika brist gäller det att äta så varierad kost som möjligt, eftersom B-vitaminet inte är en enda vitamin utan ett grupp där forskarna än så länge har identifierat runt 30 olika slags vitaminer. De mest kända är folsyra och B12, de är också bland de viktigaste för kroppen. Äter du tillräckligt med fullkorn, grönsaker och frukt så får du i dig alla vitaminer du behöver, men tänk på att B12 bara finns naturligt i animaliska produkter, såsom mjölk, yoghurt och ägg.

8 snabba sätt att få i dig bra halter B-vitamin via maten:

1. Fisk och skaldjur – en snabb B12-källa

Fina fisken. Ungefär 20 musslor innehåller mer än 10 gånger det rekommenderade dagliga intaget av B12. Även en portion lax innehåller allt B12 du behöver för en dag. Så fisk och skaldjur kan rekommenderas som en snabb B-vitaminkälla. Varm pastasallad med lax

2. Potatis = massor av B6

En bakad potatis kan innehålla upp till 35 procent av det dagliga behovet av B6.

Bakad potatis med fetaost och oliver

3. Folsyra (B9) i broccoli och bladgrönsaker

Gröna under. Broccoli och bladgrönsaker, såsom spenat, innehåller mycket folsyra, som är vikigt för cellens uppbyggnad och för dig som vill bli skaffa barn eller redan är gravid. Vänj dig vid att använda grönsaker tillsammans med maten. Släng lite babyspenat på en pizza eller lägg i några broccolibuketter i pastasåsen.

Broccoli- och potatissoppa

4. Bönor är rika källor på b-vitamin

B som i böna. Linser, bönor, nötter och ärtor. Alla är rika källor på b-vitamin och även järn, magnesium och fibrer. En halv kopp kikärter innehåller upp till 30 procent av ditt dagliga behov av folsyra till exempel.

Kikärts- och svampgryta

5. Testa squash!

Squashen på hösten finns i starka färger och innehåller höga halter kalium, A-vitamin och C-vitamin samt ett flertal B-vitaminer. Syltad squash

6. B12 i kött

Salt fläsk. Köttet innehåller B6 och B12 tillsammans med tiamin, B1, som är viktigt för en normal funktion av hjärtat och för  omvandlingen av kolhydrater. Raggmunkar med fläsk.

7. Smarta solrosfrön

Fröna är som naturliga vitaminpiller packade med B6 och folsyra. En handfull frön innehåller nästan halva det rekommenderade intaget av E-vitamin. Det smarta med fröna är att du kan äta det till vad som helst, som de är, på gröten, filen, salladen, köttet och så vidare. Bröd med solrosfrön.

8. Den smarta avokadon

Avokadon ger dig viktiga fetter och vitaminer i ett. Använd på smörgåsen, salladen eller ät den som den är.