Smarriga recept på lyxiga – och lättlagade – pizzor
Färdig pizzadeg säljs inte längre bara i kit.
Nej, nu finns nya spännande produkter att utforska, till exempel förgräddade surdegspizzabottnar.
Här är tre recept på läckra pizzor för alla oss som är lite lagom lata.
Skaldjurpizza med saffran och fänkål



Saffran, vitlök och dill passar perfekt till skaldjur. Skaldjuren ska inte vara med i ugnen, då blir de hårda och trista.
Till 4 pers:
2 förpackningar stenugnsbakade
färdiga pizzabottnar (à 360 g, Fontana)
500 g räkor med skal
400 g frysta musslor med skal, kokta
1 fänkålsstånd (200 g)
1 rödlök
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1/2 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
150 g riven västerbottensost
Garnering:
dill
20 MIN + 8 MIN I UGNEN
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Skala räkorna och ställ dem i kylen så länge. Tina musslorna enligt anvisning på förpackningen.
2. Ansa och finstrimla fänkålen. Skala och skär löken i tunna klyftor.
3. Blanda crème fraiche med pressad vitlök och saffran. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg pizzabottnarna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Bred på crème fraichen. Fördela fänkål och lök på pizzorna och strö över ost. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 8 min.
5. Ta ut pizzorna. Toppa dem med räkor, musslor och dill. Servera genast.
Kökstipset
Blir det pizza över går det bra att frysa in den och ta med som matlåda en annan dag.
Grön pizza med fetaost



Zucchini, champinjoner och grillad paprika tillsammans med fetaost gör pizzan till en riktig vegofavorit.
Till 4 pers:
1 pizzakit med tomatsås (600 g)
1 zucchini
1 msk olivolja
1 tsk salt
250 g champinjoner
1 burk grillad paprika (200 g)
150 g fetaost
1 kruka oregano
150 g riven ost
20 MIN+ 15 MIN I UGN
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Skär zucchinin i skivor. Blanda skivorna med olja och salt. Grilla dem i grillpanna eller stek i stekpanna så att de får fin färg.
2. Ansa och skiva champinjonerna. Låt paprikan rinna av. Bryt fetaosten i mindre bitar. Hacka hälften av oreganon.
3. Rulla ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på den medföljande tomatsåsen. Fördela zucchini, champinjoner, paprika och fetaost på pizzan. Strö över hackad oregano och riven ost.
4. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och skär pizzan i bitar. Toppa med resterande oregano och servera.
Pizza med salsiccia och friterad salvia



Salvian friteras när pizzan är i ugnen. Den ger både god smak och blir en härligt frasig topping.
15 MIN + 10 MIN I UGN
Till 4 pers:
4 färdiga pizzadegar med tomatsås (à 350 g, Pop)
400 g salsicciafärs (Salumficio Val Rendena)
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
2 förpackning minimozzarellaostbollar (à 150 g)
1 dl svarta oliver med kärnor
2 krm nymald svartpeppar
1 kruka salvia
3 dl rapsolja
1/2 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250°. Ta pizzadegarna ur sina förpackningar och dra ut dem med händerna till runda pizzor. Lägg pizzorna på 2 plåtar med bakplåtspapper. Bred på hälften av den medföljande tomatsåsen.
2. Smula sönder färsen. Halvera tomaterna. Låt mozzarellabollarna rinna av.
3. Fördela färs, tomater, ost och oliver på pizzorna. Krydda med peppar. Grädda mitt i ugnen 10–12 min.
4. Repa bladen från salvian. Hetta upp oljan till 170° i en kastrull. Fritera salviabladen ca 1 minut tills de fått fin färg och är knapriga. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt.
5. Toppa pizzorna med de friterade salviabladen och servera.
Kökstipset
Tomatsåsen som blir över kan blandas ner i t ex en köttfärssås.
Läs också: Pizzasås – test av 6 olika sorters färdig tomatsås till pizza