Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Respektive producent + Agneta Thorsén.

Smakskolan: 7 tips när du väljer vin till vilt

Rådjur, älg eller fågel till middagen? Vi hjälper dig att välja rätt vin.Hösttider är
vilttider och stor chans att laga grytor, stekar och annat gott på rådjur, älg och fågel. Hur väljer du vin? Här får du några enkla tips att ha i minne.

1.

Rött är det klassiska valet till vilt men det kan funka även med vissa vita viner.

2.

Viltköttet har mer sötma och syrlighet än annat kött. Det får även smak av örter och skog - försök hitta viner som plockar upp dessa smaker.

3.

Undvik alltför sträva (tanninrika) viner eftersom sötman i köttet gör att strävheten accentueras.

4.

Om du ändå vill ha en tydlig strävhet  i vinet, brygga över den med en gräddig sås med svamp eller kanske en messmörsbaserad sås. Gräddigheten balanserar strävheten.

5.

Förstärk rättens tillbehör med vinet, om du till exempel har svarta vinbär i såsen så kan du välja ett vin gjort på druvan cabernet sauvignon som har vinbär som tydlig smakkomponent. Använder du björnbär är det vin på druvorna syrah eller merlot som funkar bäst.

6.

Välj ett vitt vin och upplev skillnaden i smakkombinationen. Välj att servera vinet lite varmare än normalt, vid cirka 14 grader, och välj ett fruktigt och generöst vin, gärna ett vin gjort på chardonnay-druvan.

7.

Smaka! Variera dig! Testa nya kombinationer! Smakrekommendationerna är ett stöd för din upplevelse men det är först när du verkligen smakar de olika kombinationerna som du kan välja själv.Här nedan hittar
du tips på viner som passar till vilt, klicka på vinets namn för att få reda på mer om det. Du hittar betyg och smakrekommendationer på de flesta av vinerna.