Smaksätt vegetariskt på grillen - 6 goda marinader och såser
Att grilla vegetarisk kan vara helt fantastiskt gott - speciellt om du smaksätter grönsakerna, vegoburgaren och tofun med goda marinader och såser.
Grilla vegetariskt - och variera med såser, rub och marinad! Ofta återkommer vi till några favoriter som vi lägger
på grillen, men bättre variation på smakerna lyfter sommarens grillmiddagar till nya nivåer. Här hittar du sex av redaktionens favoriter:
1. Äppelglaze
Passar bra till exempelvis grillad -skivad -rotselleri.
Till ca 1 1/2 dl: Kärna ur och riv 2 äpplen. Skala och riv 2 schalottenlökar. Lägg äpple och lök i en kastrull och -tillsätt 1 dl honung, 1 dl rårörsocker, 2 msk pressad citron och 1 tsk salt. Koka upp och sjud ca 10 min. Låt kallna.
2. Rostat vitlökssmör
Passar till alla grillade grönsaker och svamp.
Till ca 200 g: Skala och skär 2 king- solo-vitlökar i mindre bitar. Stek dem mjuka i 1 msk olivolja ca 5 min. Mixa vitlöken med oljan och låt svalna. Vispa 200 g smör fluffigt. Blanda ner vitlöks-moset och krydda med 1/2 msk flingsalt.
3. Picklad mango med sesam och chili
Passar speciellt bra till grillade vegoburgare och grillad tofu.
Till 4 pers: Kärna ur och finhacka 1 röd chili, t ex spansk peppar. Blanda 1 paket fryst mango (225 g) med chili, 2 msk hackad persilja, 1 msk sesamolja och 1 msk asiatisk fisksås.
Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!
4. Pistasch-aioli
God till allt grönt, till exempel grön sparris.
Till ca 2 1/2 dl: Finhacka 1/2 dl skalade pistaschnötter. Mixa 2 äggulor, 1 msk dijonsenap och 1/2 msk pressad lime. Tillsätt 2 dl rapsolja, lite i taget. Skala och pressa i 1 vitlöksklyfta. Blanda ner nötterna och krydda med 2 krm salt.
5. Sesamdressing
God till all sorts grillad kål.
Till ca 2 dl: Mixa 4 msk -japansk soja, 2 skalade -vitlöksklyftor, 2 msk rårörsocker, 2 msk pressad lime, 2 msk riven ingefära och 2 tsk sesamolja med mixerstav. Blanda ner 1 msk sesamfrön, gärna både vita och svarta.
6. Valnötssmör
Passar till grillad majs och rödbetor.
Till ca 200 g: Grovhacka 50 g valnötter. Smula sönder 100 g grönmögelost. Blanda -nötter och ost med 150 g smör, 1 krm salt och 1 krm -nymald svartpeppar.



LÄS OCKSÅ: Vegetariskt på grillen – allt från grillspett med oumph till burgare