Smaksätt kött och kyckling på grillen - 5 goda marinader och såser
Enkla och goda marinader och såser - som passar perfekt till grillad kyckling och kött!
1. Bearnaise-smör
Supergott till nötkött.
Till ca 200 g: Skala och finhacka 1 banan-schalottenlök. Fräs den i 1 msk smör. Häll på 1 msk vitvinsvinäger och låt svalna. Vispa 200 g smör (rumsvarmt) fluffigt. Tillsätt 2 äggulor. Blanda ner löken, 2 tsk finhackad dragon, 1/2 tsk salt och 1 krm cayenne-peppar.
2. Svartvinbärschutney
God till grillat vilt, nöt och lamm.
Till ca 4 dl: Skala och finhacka 2 gula lökar. Fräs lök, 400 g svarta vinbär och 1 tsk hel anis i 1 msk rapsolja ca 5 min. Tillsätt 1 dl strösocker och rör tills det smält. Häll över 2 dl rött vin och tillsätt 2 msk rödvinsvinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm nymald svartpeppar. Koka utan lock ca 30 min. Låt kallna.
3. Texmex-rub
Passar till kyckling, fläsk- och nötkött.
Till ca 2 kilo kött: Blanda 1/2 dl flingsalt med 2 skalade och pressade vitlöksklyftor. -Tillsätt 2 msk oregano, 1 msk rårörsocker, 1 msk mald spiskummin, 2 tsk paprikapulver, 2 tsk chili-flakes, 1 tsk mald koriander och 1 tsk grovmald svartpeppar. Blanda ev i 1 tsk lakritspulver för att få en fyllig smakbrytning.
4. Whisky- och chilimarinad
God till lamm- och nötkött.
Till 600 g kött: Blanda 1/2 dl whisky, gärna -rökig, 1/2 dl honung, 1/2 dl rapsolja, 2 msk hackad timjan, 1 tsk chiliflakes och 1/2 tsk salt. Marinera köttet ca 1 timme innan det -grillas.
5. Sticky bbq-sås
Passar till både fläsk- och nötkött.
Till ca 4 dl: Skala och hacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Ansa och strimla 2 stjälkar selleri. Lägg lök och selleri i en kastrull och tillsätt 2 dl ananas-juice, 2 dl rårörsocker, 1 dl ättiksprit (12 %), 2 msk tomatpuré, 1 msk senap, 1/2 msk kinesisk soja, 1 tsk salt, 1/2 tsk chiliflakes och 1/2 tsk hickory liquid smoke. Koka utan lock ca 20 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Blanda 1 tsk Maizena majsstärkelse med lite vatten. Rör ner redningen i såsen och koka upp. Låt kallna.



Av: Redaktionen
Styling: Petra Pettersson
lÄS MER: