Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: TV4/Cmore

Skådespelarduon vann ”Hela kändis-Sverige bakar” 2022

Skådespelarna Nour El-Refai och Eric Ericson tog hem ”Hela kändis-Sverige bakar” 2022 efter en spännande och jämn final. Här berättar vinnarduon om segerreceptet, varför det var så viktigt att imponera på juryn och vad som gjorde att de fick skäll.

Årets säsong av Hela kändis-Sverige bakar är avslutad och skådespelarduon Nour El-Refai och Eric Ericson vann till slut mot skidåkarna André Myhrer och Mattias Hargin. Under säsongen har tittarna fått se deltagare som Maria Montazami och Morgan Alling kämpa i baktältet bland bunkar och vispar. Finalen blev en jämn historia där paren fick baka Schwartzwaldtårtor och montera marsipangrodor. 

Grattis till vinsten! Var det viktigt för er att vinna?

Eric: Jag är världens sämsta vinnare och en ännu sämre förlorare så det är klart att det var viktigt. Någonstans är jag nog ändå en tävlingsperson. Men för mig var det en urtöntig prestige och dessutom var jag lite generad också över Elisabeth Johansson och Johan Sörberg och ville visa dem litegrann vad jag kunde. Urlarvigt, haha.

Nour: Egentligen är det inte viktigt att vinna men när jag väl var där så blev det plötsligt viktigt. Jag trodde inte att vi skulle vinna. Det var något avsnitt när jag kände att nu åker vi. Men jag ville gärna att de skulle tycka att vi var duktiga och att vi gjorde bra ifrån oss, man rycks med när man är med. Jag blev jätteglad när vi vann.

Vad hade ni för olika styrkor i tävlingen?

Nour: Eric är väldigt skicklig, han är svinduktig på att baka. Jag var nog en börda för honom, haha. Man måste följa recepten noga i bakning och jag är mer en sådan som ögnar igenom receptet och går på känsla. Jag tror att Eric ibland kände ”men gör som det står bara”. Jag kanske var lite mycket rock and roll. Jag har en känsla för smak och det var det jag fick beröm för, att jag lyckades kombinera spännande smaker. Det gjorde mig väldigt glad. 

Eric: Nours styrka är hennes smaksäkerhet och att hon är väldigt påhittig. Hon kom på roliga saker som att vi skulle röka bakverket, ha en sås till och annat kul. Min styrka är att jag har tillskansat mig kunskap genom åren. Jag har bakat ett och annat surdegsbröd i mina dagar.

Hur kommer det sig att ni valde att vara med?

Eric: Jag älskar Hela Sverige bakar och har alltid velat vara med i smyg, jag spelade lite svår när jag fick frågan men sa ja till att vara med och att jag gärna ville tävla med Nour. Vi känner varandra och jag trodde att vi skulle vara ett bra team. Nour är inte den blygaste violen i buketten utan kan säga till mig på skarpen vilket var bra.

Nour: Det var ganska självklart att säga ja. Jag tycker om Eric och vi har matintresset gemensamt. Vi har väldigt roligt tillsammans så det var väldigt kul att tävla tillsammans.

Vilket är det roligaste minnet från inspelningarna?

Nour: I första programmet skulle jag göra en Eric-kaka och jag valde att göra något så svårt som en chouxdeg. Jag hatar när bakverk är övergräddade, de får hellre vara undergräddade. Jag tycker inte om när det blir torrt som till exempel kanelbullekanter kan bli. Så jag fegade och tog ut den för tidigt från ugnen. Den sjönk ihop och blev alldeles platt, det blev jättemisslyckat. Men de var så fina och sa att de uppskattade att vi försökte oss på något svårare. Jag tyckte det var jättepinigt. Den var så ful, så ful.

Eric: Det bästa var hur fin sammanhållning det var deltagarna emellan. Alla var otroligt hjälpsamma. När vi gjorde vår första presentation för juryn så var det ett tappat cykeldäck, typ. När vi vände oss om så såg vi Morgan Alling och hans fru som har skapat någon slags skog runt bakverket. Dag två lägger vi också fram våra grejer som de är medan de andra har tagit i. Då fick vi skäll och på kvällen sa Morgan: ”nu åker vi i väg och köper grejer så ni kan göra det fint imorgon”. Vi fick sådan fin hjälp.

Hur mycket hade ni bakat innan inspelningarna?

Nour: Eric kom hem till mig och vi bakade i 3–4 dagar i sträck. Han lärde mig svåra saker som att temperera choklad. Annars bakar jag säkert någon gång i veckan men då är det något jag kan sedan innan som kanelbullar, sådant man kan utantill. Mina bullar blir jättefula men goda. Eric är bättre på att göra vackra bakverk. Men jag är en ambitiös människa. När jag vill göra bra ifrån mig så gör jag mitt bästa. Jag kämpade stenhårt med Eric. Vissa kanske har en fallenhet för bakning men det har inte jag.

Eric: Varje program är i två delar, första delen är ett paradbak där vi valde själva vad vi skulle baka. Vi visste förutsättningarna och då kunde vi träna hemma. Jag tränade till och med med tidtagning. Framför allt är jag intresserad av matbröd men jösses vad jag lärde mig mycket om konditori också.

Alla deltagare i Hela kändis-Sverige bakar 2022 Foto: TV4/CMORE / Hembakat

Läs också: 

Tina Nordström: ”Jag tycker om att inte hänga med” 

Hela Sverige bakar- profilens 8 bästa knep i köket