Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter Images

Sju hälsofynd för skafferiet

Med de här basvarorna kan du alltid laga nyttig mat snabbt och enkelt!

Pastamiddag som nödlösning efter en lång dag på jobbet? Att laga hälsosam mat med mycket grönsaker behöver inte ta längre tid.

Hälsofynd för skafferiet

Kolla in vår lista på smarta hälsofynd att ha i kyl, frys och skafferi:

SPENAT

Spenat innehåller väldigt få kalorier men rikligt med vitaminer och mineraler. Vitaminerna A och C, kalium och magnesium i spenat sägs ha positiva effekter mot hjärt- kärlsjukdomar. Spenaten är även rik på järn, som behövs för att vi ska hålla oss pigga och starka. Färsk spenat är mums i sallader och omeletter, och fryst spenat är enkelt att svänga ihop en till en läcker soppa med ägghalvor.

Rätter med spenat måste kylas ner direkt om de ska värmas igen. Spenaten innehåller nämligen nitrat, som i rumstemperatur omvandlas till nitrit (kan vara skadligt i höga doser).

ÄGG

Ägg kompletterar de flesta måltider bra och ger ett välkommet proteininnehåll. Ett hårdkokt, oskalat ägg håller sig upp till en vecka i kylskåpet och är enkelt att ta med som ett snabbt mellanmål. Undvik bara att förvara de kokta äggen tillsammans med starkt luktande mat i kylen, för skalet är poröst och ägget kan därför lätt ta smak av det.

BROCCOLI

En väldigt nyttig och användbar grönsak. Fullspäckad med fibrer, vitaminer och även kalcium. Om du är känslig för mjölkprodukter är broccoli perfekt! (det innehåller inte mättat fett som mejeriprodukter gör, utan istället C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp kalciumet). Mest nyttig är färsk broccoli, men frysta broccolibuketter behåller till stor del sina näringsämnen. Gott och snabbfixat till det mesta - i soppor och grytor, till kött eller fisk eller(tinade) i wok.

LAX

Den feta laxen har många goda egenskaper ur näringssynpunkt eftersom den är rik på det nyttiga Omega 3-fettet. Dessutom är det väldigt gott! En bit lax med wokade grönsaker är en snabb vardagsrätt som mättar hälsosamt. Lax finns även fryst i portionsfiléer - perfekt att ha på lager för att tina och skära ner i soppor och grytor.

LINSER

Linser är rika på protein, fibrer och mineraler. Det höga proteininnehållet gör att det passar bra för vegetarianer och andra som vill äta lite grönare. Bra bas till grytor, soppor och även gott i sallad. Torkade röda linser kokar klart på bara 10 minuter, och bruna på en kvart.

TOMATER

Färska tomater är naturligtvis nyttiga, men vistte du att processade tomater innehåller mer av antioxidanten lykopen? Lykopenet är pigmentet som ger den röda färgen och som skyddar tomaten mot skadliga UV-strålar och miljögifter, och de flesta forskare är överrens om att det har goda hälsoeffekter även för oss. Att äta upphettad tomat tillsammans med nyttigt fett från till exempel lax eller makrill är det bästa sättet att tillgodogöra sig lykopenet. Krossade tomater på burk är en perfekt gryt- sås- och soppbas att ha i skafferiet - billigt, smalt och lätt att variera.

ROTFRUKTER

Kålrot, vitkål, palsternacka, morötter. Rotfrukter har mycket smak och mättar bra. De håller sig länge i kylen och är billiga också!

Nyttig snabbmat

Indisk linsgryta

Spenatsoppa

Enkel laxsoppa

Bondomelett i ugnen

Gör en flaska ingefärsshot -- ta en shot om dagen

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=703&player=sp&part_id=181382&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Detaljerat recept hittar du här.