Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sju goda nyheter i delikatesshyllan

Gunilla Hultgren Karell tipsar om kvalitetschoklad och ekoviner.

Dryck och mat går hand i hand och jag slutar aldrig att fascineras av nya smakkombinationer eller återupptäcka gamla. Här får du enbart goda nyheter.

1. Franskt bubbel

Ecusson Bio Brut är en fransk, ekologisk äppelcider och något helt annat än de söta varianterna som svämmat över marknaden. Ecusson Bio Brut har en äppelfräsch, frisk smak med en sublim sötma. Alkoholhalt 4,5 procent. Fin till en ugnsbakad vit fisk med citrus och rosmarin. Artikelnummer på Systembolaget är 1852, 49 kronor.

 2. Det blåser ostiga vindar

Inte behöver vi ost från Frankrike eller Spanien, när vi har så många utmärkta gårdsmejerier i Sverige. Närproducerad ost är det som gäller nu. På www.ostforum.se finns de flesta gårdsmejerierna sammanställda. En favorit är Sörmlands ädel från Jürss mejeri i Flen. En krämig blåmögelost med fyllig smak och balanserad sälta.

 3. Det nya svarta

Lakrits dyker upp allt oftare i små specialbutiker. Och vad är godare än en pinfärsk lakritspipa? Det finns gourmetlakrits från till exempel Italien och Island. Och 24-25 april ordnas dessutom en lakritsfestival i Stockholm där fantaster kan frossa loss.

www.lakritsbutiken.se

 4. Från barkbröd till croissanter

Att baka sitt eget bröd är mer inne än någonsin. Gott, billigt – utan tillsatser. Nordiska museet har hängt på trenden och samlat in recept från svenska folket i något de kallar Brödbanken. Alla bidrag bevaras för framtiden och en del finns att inspireras av på brod.nordiskamuseet.se

 5. Hemkört till middag

Fler och fler väljer att få middagsmaten levererad till dörren. Och då är det inte fråga om pizzabudet, utan maträtter av bra råvaror som man bara behöver lägga sista handen vid när de ska serveras. Företag som Årstiderna, Middagsfrid och Matkomfort får hela tiden fler kunder. Prisexempel: middagsmat måndag till torsdag för en familj om två vuxna och två mindre barn 925 kronor hos Matkomfort.

www.middagsfrid.se

www.matkomfort.se

www.arstiderna.com

 6. Miljövänliga viner

I vinvärlden är den miljövänliga trenden allt tydligare. Lättare flaskor, viner gjorda av ekologiskt odlade druvor och för miljön så skonsam frakt som möjligt är något som Systembolaget ständigt söker efter.

Tips: Zeta Montepulciano d´Abruzzo 2008 (32907) från Italien. 214 kronor  kostar en treliters box.

 7. Kvalitetschoklad

Choklad av god kvalitet har kommit för att stanna. Nu stirrar vi oss inte blinda på kakaohalten längre utan söker choklad med ursprung och alldeles egen karaktär. Den här högklassiga mjölkchokladen kommer från kakaoodlaren Jorge Marroquin i Soconusco, Mexico. Chokladen är smaksatt med getmjölk och havssalt. Måste provas! Cirka 99 kronor för kaka om 85 g.

Gunilla Hultgren Karell

Är frilansande vinskribent och provar cirka 5 000 viner om året.