Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe StockFoto: Adobe StockFoto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock Foto: ©iaroshenko - stock.adobe.com

Sill – guide till en nyttig favorit på julbordet

Sill är inte bara gott och enkel att variera – det är också en fisk som kroppen gillar då den bland annat innehåller omega 3-fett. Allt om mat guidar här till en nyttig fisk och tipsar om goda recept med sill.

Det svenska julbordet dignar av god mat – allt från köttbullar, lax och julskinka till brysselkål, ris à la malta och knäck. Och inte minst sill. Den inlagda varianten är vanligast där vi smaksätter den med t ex senap, lök, ingefära, saffran och curry. För många är sillen favoriten julbordet. Och sill är inte bara gott – den är också bra för kroppen och sätter inte lika stort avtryck på vår planet som t ex köttbullarna.

Allt om mat guidar här till goda recept och spännande fakta om sillen!

Foto: Adobe StockFoto: Adobe StockFoto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock Foto: © 2016 Reimar Gaertner

Sill är den vanligaste fiskarten

Den atlantiska sillen, Clupea harengus, är en art i familjen sillfiskar och är av de vanligaste fiskarterna på jorden. En sill kan bli 25 år gammal, väga runt 500 gram och bli så stor som 50 cm lång. Sillstim kan bli mycket stora, vissa kan innehålla mer än en miljard individer. Stimmen rör sig i öppna vatten, från ytan och ner till 250 meters djup.

Läs också: Så gör du egen inlagd sill – recept

Svensk sill

Östersjösill är som vuxen mindre än västkustsill och har lite andra kroppsproportioner och färre kotor. Östersjösill norr om Ölands sydspets kallas strömming. Huvudfödan består av djurplankton, små kräftdjur och fisklarver och sillen själv utgör viktig föda för torsken.

Enligt en rapport från RISE, Research Institutes of Sweden (från april 2019) är sillen en av de animaliska proteinkällor med lägst klimatavtryck.

Lista på klimatavtryck per råvara antal kg CO2e/kg:

0,3 Linser

0,4 Kikärter

0,5 Bruna bönor

0,6 Sill 

1,4 Ägg

1,5 Musslor (odlade)

1,9 Vegofärs (soja)

2,3 Lax

2,4 Sej

2,4 Kyckling

6 Fläskkött

Foto: Adobe StockFoto: Adobe StockFoto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock Foto: ©ILYA AKINSHIN - stock.adobe.com

Fyll på omega 3-behovet med fisk

Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt. I många fall dämpar omega-3 effekterna av omega-6, till exempel när det gäller blodets levringsförmåga och immunförsvaret. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att man via maten får lagom mängd av båda.

Omega-3 och omega-6 behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket och hur njurarna fungerar.

Våra kroppar kan inte producera omega-3-fett på egen hand – vi måste få i oss dem genom maten. Livsmedelsverket rekommenderar inte tillskott av omega-3, i form av till exempel fiskolja. Det bästa är i stället att äta en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång.

Var finns fleromättat fett?

Omega-3-fett finns i till exempel

fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA)

vissa alger (innehåller EPA och DHA)

rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

valnötter.

Omega-6-fett finns i till exempel

majsolja

solrosolja, sojaolja

sesamfrö och sesamfröolja

rapsolja

MSC-märkning - vad betyder det?

MSC-märkning innebär att fisket sker på ett sätt som minimerar risken för att för unga fiskar tas upp, och för att exempelvis sjöfåglar fastnar i fiskeredskapen. Välj alltid MSC-märkt fisk för att bibehålla ett livskraftigt fiskebestånd.

Läs också: Årets fiskguide 2019 från Världsnaturfonden

Källa: Livsmedelsverket, Havet.nu,  Abba