Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jupiter + producent.

Sherry till dina tapas

Nej, sherry är inte söt. Inte alltid i varje fall. Den torra sherryn är den perfekta drycken till dina tapas.

Spanska vinvarianten sherry är en väldigt särpräglad vinsort. Det görs i det södra distriktet Cadiz med huvudorterna Jerez, El Puerto de Santa Maria och Sanlucar de Barrameda.

De flesta kanske tänker på söta varianter av sherry men den klassiska sherryn är torr. Den finns i ett antal olika varianter och är en bra kompanjon till tapasdelikatesserna på de spanska barerna.

Vinerna tillverkas enligt ett system som kallas solera -det innebär att olika gamla viner blandas för att ge vin som tappas på flaska. Vintunnorna ligger på varandra med det äldsta längst ned, när man tappar ur vin ur den äldsta tunnan så fyller man på från närmsta tunna och så fylls det på från tunna till tunna. Intrikat!

Här är de mest förekommande sherrystilarna - under artikeln hittar du ett antal sherryviner som finns tillgängliga på Systembolaget, klicka på länkarna om du vill veta mer om vinet och se vad våra experter har gett det för omdöme.

Fino - riktigt torr sherry med nötig smak. Perfekt till tapas och fisk och skaldjursrätter.

Manzanilla - är egentligen en fino men tillverkas endast i staden Sanlucar de Barrameda och har oftast en nästintill salt smak.

Amontillado - stora, fruktiga smaker med mjuk karaktär.

Oloroso - Stor bredd i smakerna, från torr till söt. Kraftig doft och funkar bra med ost och osträtter.

Palo cortado - halvtorr och med fruktig och nötig smak.

Pedro ximenez - väldigt sött vin som bara görs på druvan pedro ximenez.

Här under hittar du varianter på sherry som finns på Systembolaget just nu - klicka på länkarna för att se mer information.